Leipomotyö jatkui ennallaan pandemiasta huolimatta 

26.1.2021

Vaasanin leipomoilla tuotanto on pyörinyt suhteellisen normaalisti maailmanlaajuisesta pandemiasta huolimatta. Kulisseissa on tehty kuitenkin monenlaisia asioita, jotta leipää on saatu kauppoihin kuutena päivänä viikossa kautta maan. Vaasanin leipomotoiminnasta vastaava johtaja Jani Suominen kertoo, miten Vaasanin viidessä leipomossa Suomessa on pystytty pitämään koneet käynnissä ja henkilöstö terveenä poikkeusoloista huolimatta. 

Leipomoissa, kuten kaikkialla elintarviketeollisuudessa, on ollut jo ennalta hyvät lähtökohdat pandemiaa ajatellen, koska hygieniataso on jo lähtökohtaisesti erittäin korkea. Leipomoissa huolehditaan aina esimerkiksi tarkasta käsihygieniasta ja tiloja siivotaan usein ja huolella.  

Poikkeustilanteessa täytyy ensimmäiseksi selkeyttää ja yksinkertaistaa asioita. Näin tehtiin myös Vaasanin leipomoissa. Monia perusasioita järjesteltiin uusiksi. 

– Keväällä, kun kaikki oli vielä uutta, eikä meillä ollut tarkkaa tutkimustietoa esimerkiksi siitä, kuinka kauan virus voi säilyä tartuntakykyisenä erilaisilla pinnoilla, jouduimme pohtimaan esimerkiksi siivous- ja desinfiointiaineiden sekä -välineiden valintaa. Teimme leipomoilla valtavasti töitä perusasioiden äärellä alkaen siitä, miten vahvaa desinfiointiainetta käytetään. Lisäksi huolehdittiin, että turvaetäisyydet toteutuvat joka tilanteessa kuten henkilöstöruokailussa ja pukuhuoneissa sekä hankittiin maskeja ja visiireitä,  Jani Suominen kertoo. 

Maaliskuussa tuli äkillinen kysyntäpiikki, kun ihmiset ostivat ruokaa varastoon ja myös tuoreleivän kysyntä kasvoi rajusti. Vaasanilla tilanteeseen reagoitiin supistamalla hetkellisesti tuotevalikoimaa, jotta voitiin taata keskeisimpien tuotteiden saatavuus kautta maan. Jonkin verran myös ihmisten liikkuminen etätöihin eri paikkakunnille vaikutti siihen, miten kysyntä vaihteli eri puolilla Suomea. Samoin totutut ajat, jolloin kaupassa on eniten asiakkaita, vaihtelivat. Valikoimia ja tilausmääriä säädettiin tiiviissä yhteistyössä asiakkaiden kanssa.  

– Ensimmäisten pandemiaviikkojen aikana leipää ostettiin varastoon ja pakastimeen, mikä lisäsi hetkellisesti leivän kysyntää. Kuluttajien kiinnostus kääntyi isompiin pakkauksiin, vaikka tähän saakka trendi on suuntautunut pienempiin pakkauskokoihin. Kysyntä kuitenkin normalisoitui pian alkuvaiheen jälkeen, ja tuotantomme on pystynyt vastaamaan kysyntään ja toimitusvarmuutemme on pysynyt normaalina koko ajan, Suominen jatkaa.   

Vaikka pandemiavaihe on vaatinut perusasioiden ääreen keskittymistä ja yksityiskohtien hiomista, on Jani Suomisen ollut pakko pitää katse myös tulevassa ja suunnitella uutuustuotteita, kehitystyötä ja tulevaisuuden investointeja.    

– Isossa kuvassa emme ole muuttaneet suunnitelmiamme tulevaisuuden suhteen. Kehitämme uusia tuotteita, parannamme omaa toimintaamme ja pyrimme säästämään tuotannon energiankulutusta aivan kuten ennen koronapandemiaa. Olemme myös oppineet paljon, ja joitakin käytäntöjä, kuten esimerkiksi flunssa- ja tartuntatautien ehkäisyyn liittyviä, tulemme varmasti pitämään jatkossakin, vaikka koronasta päästäisiinkin. Nyt, kun tapausten määrä on Suomessakin jälleen kasvussa, on erityisen tärkeää pysyä valppaana, ja jaksaa noudattaa varovaisuutta edelleen, vaikka alkuvaiheen huoli ja pelko ovatkin hälventyneet, Jani Suominen sanoo.