Leipäviikon sankari on kuitupitoinen täysjyväleipä

13.9.2016

Suomessa vietetään tällä viikolla 12.–18. syyskuuta Leipäviikkoa. Tänä vuonna Leipäviikon teema on ”Terveenä leivästä”.

Vaasan on mukana Leipäviikossa ja haluaa omalta osaltaan lisätä tietoisuutta leivän ja erityisesti täysjyvän terveysvaikutuksista.

Täysjyväleivällä tarkoitetaan leipää, jonka valmistuksessa käytetystä viljasta vähintään puolet on täysjyväviljaa. Tällainen leipä sisältää runsaasti ravintoaineita, joilla on tutkitusti vaikutuksia terveyteen.

Merkittävä osa Vaasanin tuotteista sisältää täysjyvää ja on runsaskuituisia. Yli 80 prosenttia Suomessa myytävistä leivistämme sisältää täysjyväviljaa. Lähes yhtä suuri määrä, yli 70 prosenttia tuoreesta leivästämme Suomessa on runsaskuituista eli sellaista, jossa on kuitua vähintään 6 grammaa 100 grammassa.

Täysjyväviljassa ovat mukana kaikki jyvän osat kuori ja alkio mukaan lukien. Näin myös kuitu, vitamiinit ja kivennäisaineet ovat tallella. Ne vaikuttavat mm. vatsan toimintaan ja suoliston terveyteen, sydän- ja verenkiertoelimistöön, hampaisiin, ihoon, hiuksiin, kynsiin ja lihaksiin.

Täysjyväviljavalmisteissa on runsaasti kuitua. Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan suurin osa ruokavalion hiilihydraateista tulisi saada kuitupitoisista ruoka-aineista. Aikuisten tulisi saada ravinnostaan vähintään 25–35 grammaa kuitua päivässä.

Täysjyväviljan ja viljakuidun vaikutuksia terveyteen on tutkittu paljon. Terveyttä edistävä ruokavalio sisältää täysjyväviljaa.