Legendaarinen leipuri Maijala sai nimensäkin leipomon mukaan

26.6.2020

Aki Maijalaa kuunnellessa alkaa melkein pyörryttää, niin huikea on hänen tarinansa, ja niin paljon hän on ehtinyt saada aikaan. Miehen 52-vuotinen ura leipomobisneksessä on jäämässä taakse, mutta laakereilleen hän ei aio jäädä lepäämään, sillä tekemistä rakkaan harrastuksen parissa riittää jatkossakin. Hänen eläkkeelle jäämisen kunniaksi haluamme kertoa, miten Aki aikanaan päätyi Vaasanille.

Aki Maijalan leipomohistoria alkoi jo lapsuudessa, sillä hän syntyi pohjalaiseen Maijalan leipomosukuun Seinäjoelle. Hän aloitti 13-vuotiaana isoisänsä omistamassa Maijalan leipomossa kesätöissä munkin paistajana.

– Maijalan leipomon perustaja, patruunasukuun kuulunut isoisäni Armas Maijala ilmoitti heti synnyttyäni, että pojan nimeksi tulee Aki Olavi Maijala, jotta leipomon yritysnimeä (A. O. Maijala) ei sitten tarvitse aikanaan vaihtaa, kun Aki jatkaa perheyritystä, Aki Maijala kertoo.

Aki eteni lopulta munkinpaistajasta varsin nopeasti perheyrityksen toimitusjohtajaksi vasta 17-vuotiaana isän sairastumisen vuoksi. Toimitusjohtaja sai perehdytyksen työhönsä kiertämällä kaikissa tehtävissä, mitä isoisän rakennuttamasta leipomosta löytyi.

– Siinä vaiheessa olin jo kouluttautunut lentokonemekaanikoksi ja suuntana oli ilmailuala, mutta toisin kävi. Iltaisin opiskelin leipomon kirjanpitoa, luin taseita ja tuloslaskelmia. Päivisin toimin kakkosmiehenä paistajana, ja opin leipomaan lihapasteijat, leivät, sämpylät ja konditoriatuotteet, vaikkakaan tässä minusta ei koskaan tullut kovin taitavaa, koska olen liian nopeatempoinen ihminen kondiittoriksi, Aki naurahtaa.

Luovana ja reipasotteisena miehenä hän kehitti mielellään paitsi leipomoa myös uusia tuotteita, ja leipomo tulikin tunnetuksi uutuuksistaan ja nopeasta tuotekehityksestään. Jos joku vinkkasi kaupungilla pitävänsä vaikkapa appelsiiniviineristä, sellaisia tietenkin tehtiin. Leipureiden Suomen mestaruuksiakin tuli.

Ura Vaasanilla alkaa

Vuonna 1988 kolmannen polven leipomoyrittäjä päätti kuitenkin myydä leipomoyrityksensä silloiselle Cultorille, josta hän päätyi mutkien kautta Vaasanille.

– Kaupan yhteydessä minulle sovittiin elinikäinen työsopimus, ja samassa yhteydessä tehty kauppakirja on vieläkin tallessa samassa kassakaapissa. Toimitusjohtajan hommiin en enää halunnut, vaan halusin keskittyä minulle läheisen Vaasan seudun ja sen lähialueen myyntityöhön. Tavoitteena oli kasvaa silloisen Vaasan läänin suurimmaksi, ja niin myös tehtiin, Aki muistelee.

Vaasan toimi leipurin korkeakouluna

Akin mukaan Vaasan on ollut kautta aikojen hyvä työnantaja, jolla on ollut aina katse vahvasti tulevaisuudessa ja oman toiminnan kehittämisessä. Parasta työssä ovat olleet kollegat ja asiakkaat, joiden kanssa on syntynyt vuosikymmentenkin kestäviä, läheisiä ystävyyssuhteita.

– Vaikka en nuorena ehtinyt kouluja käydä, olen saanut vahvan koulutuksen Vaasanilla, siitä olen äärimmäisen kiitollinen. Kaikkea on saanut yrittää ja paljon on ehditty tehdä. Kentällä olen saanut tehdä isojakin päätöksiä, eikä ole tarvinnut lupia kysellä, kun vastuuta ja vapautta on annettu oikeassa suhteessa. Minulle tärkeää on ollut se, että olen saanut aikanaan rakentaa ja laajentaa Seinäjoen leipomoa, ja sitten vuonna 2016 hoitaa leipomon sulkemisen kunnialla loppuun ja jatkaa Vaasanin tuotteiden myyntiä alueella, Aki Maijala sanoo.

Aki myöntää joskus harmitelleensa, että koulut jäivät nuorena käymättä, kun perheyritys ja työelämä veivät vauhdilla mukanaan. Hän tutustui sattumalta vuosia sitten filosofi Esa Saariseen, joka rohkaisi Akia olemaan rehellisesti sitä mitä on, eli leipuri, ja tekemään itsensä tunnetuksi koko Vaasan läänin leipurina.

– Esa loi minun brändini leipurina. Siitä asti olen aina puhutellut itseäni vain leipuri Maijalana – vastaan aina puhelimeenkin niin, hän kertoo.

Vauhti ei hyydy eläkepäivilläkään

Mutta entäpä se mainittu rakas harrastus, jonka parissa Aki voi nyt eläkkeelle jäädessään viettää aikaa? Paitsi leipurina, Aki tunnetaan laajalti myös erikoismoottoripyörien rakentajana. Lentokonemekaanikon koulutus ei mennyt hukkaan, sillä sitä on tarvittu niin leipomokoneiden kanssa kuin myöhemmin myös moottoripyörien kokoamisessa.

– Vuonna 1986 perustin oman yrityksen, jonka kautta käynnistin moottoripyörien maahantuonnin, korjaamisen ja entisöinnin. Nykyään tuunaan ja rakennan erikoismoottoripyöriä, ja tiimiin kuuluu myös maalari, kromaaja, sinkittäjä ja penkkien verhoilija. Moottoripyörien valmistuksessa minulla on sama tavoite kuin leipomotoiminnassa: tehdä Suomen kovinta laatua. Vuoden 2021 teemana ovat kolmipyöräiset moottoripyörät. Tässä puuhassa minulla on virikettä vielä pitkään, Aki summaa.

Ympyrä sulkeutuu

Sukuleipomon ympyrä sulkeutuu myös siltä osin, että muutama vuosi sitten Akin isoisän, Armas Maijalan vuonna 1954 rakentama ja kahden nuoremman sukupolven laajentama leipomorakennus purettiin. Akin ostamalle tontille on noussut kaksi kerrostaloa. Sekä kaupunki että talon rakentanut Lemminkäinen suostuivat, että asunto-osakeyhtiön nimeksi tuli Leipuri. Aki on antanut entisöidä leipomon seinässä vuodesta 1958 olleen viipurinrinkelin muotoisen leipomokyltin, joka kiinnitetään myös tulevan asuintalon seinään. Siinä Aki Maijala aikoo asua lopun elämänsä.