Lantmännen Agro ja Vaasan yhteistyöhön rukiin hankinnassa ja sopimusviljelyssä

17.8.2018

Lantmännen Agro Oy ja Vaasan Oy aloittavat yhteistyön rukiin hankinnassa ja sopimusviljelyssä. Sopimusviljelijöiden ruis käytetään Suomen suosituimman ruisleivän, Vaasan Ruispalojen, leivontaan. Hankinta- ja sopimusviljely-yhteistyön tavoitteena on varmistaa kotimaisen rukiin saantia ja kysyntää, edistää rukiinviljelyn elinvoimaisuutta ja parantaa viljan hankintaketjun läpinäkyvyyttä Suomessa.

Lantmännen Agro tarjoaa tänä syksynä ensimmäistä kertaa mahdollisuutta tehdä kiinteähintaisia rukiin viljelysopimuksia Vaasanin leipomoiden käyttöön tulevasta viljasta. Sopimukset tehdään syksyn 2019 sadosta, ja ruis käytetään Vaasan Ruispalat -leivän leivontaan vuoden 2020 aikana.

–  Lantmännen Agro haluaa toimia koko maatalousalan arvoketjussa pellosta pöytään. Tavoitteemme on tuottaa lisäarvoa arvoketjun kaikkiin osiin, viljelijästä alkaen, sanoo Antti Meriläinen, Lantmännen Agron toimitusjohtaja. – Tällä edistämme kotimaisen rukiin käyttöä, Meriläinen jatkaa.

Vaasan on sitoutunut käyttämään kotimaista ruista

Tuoreen sopimusviljely-yhteistyön myötä Vaasan kasvattaa tuntuvasti sopimusviljelyn kautta hankkimansa ruisjauhon määrää. Vaasan ostaa tällä hetkellä sopimusviljelyn kautta noin viidesosan ruisjauhostaan. Yhteistyön myötä osuus kasvaa jatkossa noin kolmannekseen.

–  Olemme sitoutuneet käyttämään kotimaista ruista, koska kotimainen ruis on kuluttajalle tärkeää. Haluamme olla aktiivisesti kehittämässä suomalaisen ruisketjun toimintaa ja varmistamassa rukiinviljelyn elinvoimaisuutta Suomessa nyt ja tulevaisuudessa. Tiivis yhteistyö arvoketjun eri toimijoiden välillä ohjaa suomalaista viljantuotantoa sen kysynnän mukaisesti ja parantaa entisestään toiminnan tehokkuutta läpi viljan arvoketjun, toteaa Thomas Isaksson, Vaasan Oy:n toimitusjohtaja.

Yhteistyö kattaa rukiin koko arvoketjun pellosta pöytään

Alkava yhteistyö edistää raaka-ainehankinnan läpinäkyvyyttä ja jäljitettävyyttä. Sopimusviljely-yhteistyö laajentaa myös Vaasanin sopimusviljelyä pohjoisimmille alueille Suomessa. Lantmännen Agron sopimusviljelijät toimittavat syksyn 2019 ruissadon suoraan maatilalta Kinnusen Myllylle ilman ylimääräisiä kuljetus-, käsittely- ja varastoimiskustannuksia. Uusia rukiinviljelysopimuksia ryhdytään tekemään alkavan syksyn kylvösuunnitelmien myötä, ja ne laaditaan Lantmännen Agron viljanostajien kanssa.

Lantmännen Agro Oy ja Vaasan Oy ovat osa ruotsalaisten maanviljelijöiden omistamaa Lantmännen-konsernia, jonka missiona on edistää maanviljelyn elinvoimaisuutta. Lantmännen on yksi Euroopan suurimpia toimijoita bioenergia-, kone-, maatalous- ja elintarviketoimialalla.

Lisätietoja:

Antti Meriläinen, toimitusjohtaja, Lantmännen Agro Oy, antti.merilainen@lantmannen.com, p. 050 502 6589
Thomas Isaksson, toimitusjohtaja, Vaasan Oy, thomas.isaksson@vaasan.com, p. 040 700 6709

Lantmännen Agro
Oy on suomalaisista kauppiasyrityksistä koostuva ketju. Kauppiasverkostoon kuuluu yhteensä 41 kauppiasyritystä ja 75 toimipistettä Suomessa. Asiakkaitamme ovat maa- ja metsätalousyrittäjät, koneurakoitsijat, hevosalan ammattilaiset ja harrastajat. Tarjoamme asiakkaillemme koneet, tuotantotarvikkeet ja palvelut ammattitaitoisesti. Olemme aktiivinen toimija vilja- ja siemenkaupassa. www.lantmannenagro.fi

Vaasan Oy on suomalainen leipomoalan yritys, joka työllistää Suomessa noin 600 henkilöä. Yhtiön historia ulottuu aina vuoteen 1849, mikä tekee yrityksestä Suomen vanhimman valtakunnallisen leipomoalan toimijan. Vaasan leipoo suomalaisten rakastamia leipiä viidessä leipomossa eri puolilla Suomea. Yrityksen tunnetuimpia tuotemerkkejä ovat Vaasan Ruispalat, Vaasan Kauratyynyt ja Taika. Liikevaihto vuonna 2017 oli 180 miljoonaa euroa. www.vaasan.fi