Helppo ilmastoteko – käytä pakkaus uudelleen ennen kierrätystä

16.1.2019

Käyttämällä leipäpussin kerran uudelleen hiilijalanjälki puolittuu

Elintarviketeollisuudessa pakkauksen tehtävä on estää merkittävästi suurempi ilmastohaitta, ruokahävikki. Muovipakkaus torjuu hävikkiä, sillä se suojaa elintarvikkeita tehokkaasti. Hyvien ominaisuuksiensa ansiosta leipäpussin voi – ja se kannattaa – käyttää uudelleen. Näin toimii jo joka neljäs suomalainen.* Käyttämällä leipäpussin kerran uudelleen hiilijalanjälki puolittuu. Kun leipäpussille ei ole enää käyttöä, on seuraava askel lajittelu muovinkeräykseen.

Leivän, kuten muidenkin elintarvikkeiden pakkausten on oltava laadukkaita ja kestäviä, jotta ne suojaisivat tuotteita ja torjuisivat hävikkiä. Siksi ne soveltuvat erinomaisesti myös uudelleenkäyttöön. Muovipakkausten kierrätettävyys on tärkeää, mutta merkittävämmän ilmastoteon pakkauksen osalta kuluttaja voi tehdä käyttämällä pakkauksen uudestaan. Keksimällä leipäpussille vain yhden uuden käyttötarkoituksen voi hiilijalanjäljen puolittaa, sillä silloin se jakautuu useampien käyttökertojen kesken.

”Tuoreimmat raportit ilmastonmuutoksen tilasta aiheuttavat ihmisille ilmastoahdistusta, mutta parhaita keinoja omien kulutustottumusten muuttamiseen voi olla vaikea hahmottaa. Elintapojen muutokset saattavat myös tuntua vaativilta. Haluamme muistuttaa, että pienillä ja yksinkertaisilla teoillakin voi vaikuttaa”, sanoo Vaasan Oy:n brändi- ja viestintäjohtaja Mari Dunderfelt.

”Tärkeintä on kuluttaa kaikki ruoka, jonka ostaa, sillä ruokahävikki on yksi isoista ilmastonmuutoksen vauhdittajista. Ruokapakkauksen taas voi usein käyttää uudestaan. Leipäpussi on ihanteellinen pakkaus uudelleenkäyttöön, sillä se on ensisijaisen tehtävänsä suoritettuaan kuiva ja puhdas – riittää, kun ripottelee leivänmurut pois pussista, Dunderfelt jatkaa.

Joka neljäs suomalainen käyttää leipäpussin uudelleen

Vaasan Oy teetti viime syksynä 1 000 suomalaista kattavan haastattelututkimuksen kuluttajien suhtautumisesta leipäpakkaukseen. Tutkimuksen mukaan joka neljäs suomalainen (27 %) käyttää muovisen leipäpussin uudelleen. Yhtä moni kierrättää pussin suoraan muovinkeräykseen. Loput laittavat leipäpussin sekajätteeseen tai energiajakeeseen.

Vinkkejä leipäpussin uudelleenkäyttöön:

  1. Eväspussi
  2. Säilytyspussi kodin pikkuesineille, kuten legoille ja ruuveille
  3. Pyykkipussi – Reissuun mukaan alusvaate- ja sukkapyykille
  4. Taiminkasvatuspussi – Kääräise pussista kevyt ruukku ikkunalaudan taimi-istutuksille

Lopuksi leipäpussi kuuluu muovinkierrätykseen!

*IRO Research Oy:n Tuhat suomalaista -haastattelututkimus 4.–11.9.2018, n=1000