Joka neljäs suomalainen ei tiedä, kuinka paljon kauraleivässä on kauraa

1.11.2017

Suomalaiset ovat villiintyneet kaurasta, koska se on paitsi herkullista, myös terveellistä. Silti joka neljäs suomalainen ei tiedä, kuinka paljon kauraleivässä on kauraa. Vaasan Oy lisää jokaisen kauraleipäpakkauksensa etupuolelle selkeät merkinnät leivän kaurapitoisuudesta 1.11. alkaen.

Tutkimuksen* mukaan 75 prosenttia suomalaisista pitää kauraleivän mahdollisimman suurta kaurapitoisuutta tärkeänä, mutta 24 prosenttia ei osaa sanoa, paljonko kauraleivässä on kauraa. Yli puolet (52 %) suomalaisista olettaa kauraleivän kaurapitoisuuden olevan vähintään 50 prosenttia. Suomalaisten mielikuvat kauraleipien kaurapitoisuudesta eivät siis täysin vastaa todellisuutta.

– Mielestämme jokaisella on oikeus tietää, mitä syö. Siksi ilmoitamme vastedes kaikkien kauraleipiemme kaurapitoisuuden selkeästi leipäpakkauksiemme etupuolella, linjaa Vaasan Oy:n toimitusjohtaja Thomas Isaksson.

Laki vaatii valmistajia ilmoittamaan kaurapitoisuuden osuutena leivän painosta. Yleensä tämä tieto löytyy pakkauksen takaa. Nyt Vaasan Oy tuo kauraleipäpakkauksiinsa tiedon myös siitä, paljonko tuotteessa on kauraa suhteessa leivontaan käytetystä viljasta.

– Kaikkien Vaasanin kauraleipäpakkausten etupuolelle lisätään tämän vuoden aikana selkeät merkinnät siitä, kuinka paljon leivän viljaraaka-aineesta on kauraa. Suosituimmissa tuotteissa kuten Vaasan Kauratyynyissä ja Vaasan 100 % Kaura -leivissä muutos näkyy tästä päivästä (1.11.) alkaen, Isaksson kertoo.

Kauraleivonnan edelläkävijä

Kaura on haastava raaka-aine leivonnassa, sillä se vaikuttaa merkittävästi taikinan sitkoon. Kaurapitoisuuden kasvaessa leivästä tulee kosteampi ja murenevampi. Kauraleivissä käytetäänkin usein vehnäjauhoja leivontaominaisuuksien parantamiseksi sekä sopivan pehmeyden ja suutuntuman saavuttamiseksi.

– Olemme jo pitkään tehneet tuotekehitystä oppiaksemme leipomaan suomalaisten makumieltymyksiin sopivia kauraleipiä erilaisilla kaurapitoisuuksilla. Vuonna 2010 toimme markkinoille Suomen ensimmäisen viljaraaka-aineeltaan 100-prosenttisesti kaurasta leivotun leivän, Vaasan 100 % Kaura -leivän. Vaasan Kauratyynyt, jossa on kauraa leivän viljaraaka-aineesta 23 prosenttia, on suosituin kauraleipämme. Se on ennen kaikkea uniikin pehmeän koostumuksen ja lempeän kauran maun ansiota. Heti alkuvuodesta tuomme suosituimpaan kauraleipäperheeseemme kauraisemman ja terveellisemmän vaihtoehdon, Isaksson lupaa.

Kauraleivät ovat vuosien saatossa kehittyneet yhä kauraisempaan ja terveellisempään suuntaan. Vaasan Oy:n leipävalikoimassa on tällä hetkellä kymmenkunta erilaista kauraleipää, ja valikoima on kasvamaan päin.

– Koska kaura kiinnostaa, kehitämme edelleen entistä kaurapitoisempia leipiä, mutta samaan aikaan haluamme varmistaa, että suomalainen kauraleipävalikoima on jatkossakin monipuolinen ja kuluttajien toiveiden mukainen. Uskomme, että läpinäkyvyys ja selkeät pakkausmerkinnät auttavat jokaista löytämään itselleen sopivan kauraleivän, Isaksson toteaa.

 

*IROResearch Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin internetissä IROResearch Oy:n valtakunnallisessa kuluttajapaneelissa huhti-toukokuussa 2017, N=1 000.

 

Lisätietoja:
Thomas Isaksson, toimitusjohtaja, Vaasan Oy,
p. 040 700 6709 tai thomas.isaksson@vaasan.com

Mari Dunderfelt, brändi- ja viestintäjohtaja, Vaasan Oy,
p. 040 556 5721 tai mari.dunderfelt@vaasan.com

Mira Perander, viestintäpäällikkö, Vaasan Oy,
p. 050 560 3327 tai mira.perander@vaasan.com