Herkkua inhokeista – koululaiset lähtivät kokkisotaan hävikkiä vastaan

11.10.2018

Suomessa koulujen ruokahävikistä aiheutuvien kustannusten arvioidaan olevan vuositasolla jopa 25 miljoonaa euroa. Kouluissa hävikkiä syntyy etenkin silloin, kun ruoka ei vastaa oppilaiden makumieltymyksiin, tai sitä jää yli. Huippukokki Kari ”Kape” Aihisen ja Vaasanin hävikkihaasteen otti tällä kerralla vastaan kaarinalainen Suomen kristillinen yhteiskoulu. Koulun oppilaat haastettiin mukaan leikkimieliseen kokkisotaan, jossa tehtävänä oli kahden joukkueen voimin valmistaa herkkuja yhteisistä inhokkiruoka-aineista. Joukkueilla oli tunti aikaa mitellä toisiaan vastaan.

Suomen kristillisen yhteiskoulun oppilaat tarttuivat alkusyksystä hävikkihaasteeseen innolla huippukokki Kari Aihisen johdolla. Kokkisodan tavoitteena oli tehdä yhteisistä inhokeista maistuvampaa ruokaa. Koulun oma ruokatarjonta on koostunut aina poikkeuksellisesti pelkästään kasvisruoasta. Kokkisotaan valittujen inhokkien joukosta löytyikin esimerkiksi pinaattia ja kaalia, jotka aiheuttavat usein yleistä vastarintaa koululounaalla.

Kokkisodan alussa kouluryhmä jaettiin kahteen joukkueeseen, joille annettiin tunnin verran aikaa toteuttaa haaste Kapen kasvisreseptien pohjalta. Aikapaineen lisäksi oman mausteensa tilanteeseen toi klassinen asetelma – pojat vastaan tytöt.

Odottamattomia käänteitä

Kolmihenkiset joukkueet tarttuivat innokkaasti haasteeseen. Poikien joukkueen tehtävänä oli kasvistortillat, tyttöryhmän keskittyessä kasvisburgereiden valmistamiseen. Jännitystä tiukkaan tuntiin lisäsi Kapen reseptit, joista puuttuivat tarkat mitat kokonaan. Myös raaka-aineet tulivat opiskelijoille yllätyksenä.

”Vaikeinta oli mittojen puuttuminen, jolloin jouduimme pitkälti menemään mutu-tuntumalla. Se toi kokkisotaan lisähaastetta. Tiimipeli kuitenkin ratkaisi ja mielestäni me tyttöjen joukkueessa pärjäsimme tosi hyvin!” -Ebba

Yllättävät käänteet eivät lannistaneet iloisten kilpailijoiden tunnelmaa, sillä molemmat joukkueet halusivat voittaa kokkisodan. Koska tyttöjen resepti oli vaikeampi, joukkue joutui turvautumaan paniikkinappulaan poikia useammin, mutta Kapen avulla tilanteista selvittiin.

Inhokeista maistuvampia aterioita

Tässä kokkisodassa voittivat lopulta kaikki – molemmat joukkueet osoittivat todellista yhdessä tekemisen meininkiä ja loistavaa tiimipeliä. Joukkueiden annokset olivat Kapen mielestä paitsi taidokkaasti tehty, myös poikkeuksellisen herkullisia. Haaste osoitti ennen kaikkea sen, kuinka helposti ja näppärästi inhokkiraaka-aineista voi tehdä maistuvampia aterioita. Esimerkiksi burgerit ja tortillat ovat oiva tapa vähentää hävikkiä, täytteeksi kun kelpaa melkein mikä vaan.

Kokkisodan periaatteiden mukaan Kapen tehtäväksi jäi lopulta voittajajoukkueen valinta. Minimaalisten makuerojen jälkeen voittajaksi valikoitui tyttöjen tehotiimi.

”Parasta haasteessa oli tiimityöskentely. Oli yllättävää, kuinka hyvin me pojatkin suoriuduimme. Silti tyttöjen joukkue kyllä ansaitsi voiton.” -Eemil

 

Katso videolta, miten koulun hävikkihaaste sujui:

 

https://www.youtube.com/watch?v=3PPaNozUv2g