Hävikkileipäolut Wasted tulee Alkon ja Food Market Herkun valikoimiin

6.6.2019

Suomen ensimmäinen hävikkileipäolut – 2,5 prosenttia alkoholia sisältävä Wasted – tulee Alkon ja Food Market Herkun valikoimiin. Vaasan Ruispalojen hävikkipaloista valmistettu olut on ollut myynnissä vain valikoiduissa ravintoloissa ja tapahtumissa, mutta nyt se saadaan suuren yleisön ulottuville.

Vaasan ja From Waste to Taste ry loivat vuonna 2017 hävikkileipäolut Wastedin, joka valmistetaan Suomen suosituimman ruisleivän, Vaasan Ruispalojen ylijäämäpaloista. Valmistus aloitettiin pienellä laitteistolla, mutta onnistuneen joukkorahoituksen ansiosta Wastedia tehdään nyt laajassa mittakaavassa. Torstaista 6. kesäkuuta lähtien Wastedia on saatavilla Alkon Helsingin lippulaivamyymälässä sekä verkkokaupassa. S-ryhmä laittaa Wastedin myyntiin Food Market Herkkuun samana viikonloppuna. Wasted valmistetaan 8-bit brewing -panimossa Helsingin Konalassa.

Hävikkileipäolut tavoittaa uusia yleisöjä

Leipä on yksi yleisimpiä hävikkiin päätyviä ruokia, ja Wasted-olutprojektin avulla Vaasan haluaa kannustaa kauppoja, teollisuutta ja kuluttajia leivän hävikin minimointiin. From Waste to Taste -yhdistys pelastaa viikoittain tuhansia kiloja ruokaa, joka on vaarassa joutua hukkaan. Vuonna 2016 käynnistetty yhdistys pyörittää Suomen ensimmäistä hävikkiravintolaa Helsingin Lapinlahdessa ja kehittää tuotteita, joiden avulla ruokahävikkiä nostetaan ihmisten tietoisuuteen hauskalla tavalla. Wasted oli ensimmäinen suuri tuotemerkki.

”Hävikkiraaka-aineissa ei ole mitään vikaa, ja toiminnallamme osoitamme, että niitä voi hyödyntää monin eri tavoin. Haluamme tavoittaa erilaisia yleisöjä, joita ilmastonmuutos ja sen haasteet eivät ehkä muuten kiinnosta”, selventää From Waste to Taste ry:n hankepäällikkö Johanna Kohvakka.

”Vaasanin ja From Waste to Tasten yhteinen tavoite, eli ruokahävikin pienentäminen, onnistuu vain, jos tietoisuus asiasta leviää tehokkaasti. Hävikkileipäolut on kiinnostava ja erottuva tapa muistuttaa hävikin torjunnan tärkeydestä. Tarvitaan monenlaisia avauksia alleviivaamaan, että hävikkiä vähentämällä säästyy ympäristön lisäksi kaikilta osapuolilta, eli teollisuudelta, kaupalta ja kuluttajilta myös selvää rahaa”, kertoo Vaasan Oy:n kaupallinen johtaja Minna Cousins.

Vaasanilla hävikkileipää hyödynnetään monin tavoin

Hävikkileipäoluthanke istuu hyvin osaksi Vaasanin muita toimenpiteitä leipähävikin pienentämiseksi. Yhtiön leipomoissa on tehty pitkään töitä hävikin pienentämiseksi, ja tällä hetkellä hävikki on alle 4 % kokonaistuotannosta. Hävikki on usein käytännön sanelemaa, eikä vältettävissä, sillä myyntiä on vaikea ennustaa. Siksi on olennaista, että sen saa hyödynnettyä järkevin tavoin. Vaasanin leipomoiden hävikkileipää myydään Vaasanin omissa myymälöissä eri puolilla Suomea ja sitä lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Ylijäämäleivän lisäksi syntyy myös syömäkelvotonta leipomojätettä, josta jalostetaan biopolttoaineen raaka-ainetta.