HÄVIKKIHAASTE: Arjen helpot ja herkulliset välipalaleivät!

8.8.2018

Tiesitkö, että kotitalouksissa heitetään 7800 rekka-autollisen verran ruokaa roskiin vuodessa?* Lapsiperheiden kiireisessä arjessa hävikkiä saattaa syntyä helposti, kun ruokaa ostetaan kerralla paljon ja se jääkin kaappiin pilaantumaan. Siispä hävikkihaasteen sai tällä kertaa nelihenkinen lapsiperhe.

Perheen aikuisten mukaan kotona ei hävikkiä juuri synny ja jos syntyykin, kissa syö mielellään tähteet. Perhe ostaa paljon aletuotteita, jotka he pakastavat ja sulattavat tarpeen mukaan. Kodin keittiö on yleensä 42-vuotiaan Jarin valtakuntaa, mutta tällä kertaa kokkausvastuuseen pääsivät perheen ala-asteikäiset pojat.

Pojat kokkaavat välipalaleipiä Vanhemmat odottavat

Huippukokki Kari ”Kape” Aihinen suunnitteli pojille haasteen, jossa he pääsivät tekemään hävikkiruoasta terveellisiä ja helppoja välipalaleipiä koko perheelle. Katso videolta, miten haaste sujui:

”Opittiin haasteessa se, että kannattaa aina käyttää kaapista kaikki aineet loppuun”, 13-vuotias Niko kertoo.

 

Perheen aikuiset ihailivat lopputuloksena syntyneitä hyvänmakuisia leipiä. He uskovat, että haaste oli pojille oppimisen paikka. Sekä lasten että aikuisten mielestä erityisen hienoa oli se, että pojat pääsivät näkemään ja kokeilemaan hieman uudenlaisesta vinkkelistä, miten eri tavalla leipiä voi tehdä. Päälle voi laittaa muutakin kuin perinteisiä täytteitä: margariinia, juustoa ja kinkkua.

perhe syö leipää

Haasteen aikana poikien luovuus testattiin toden teolla, kun kaapista ei löytynytkään reseptissä mainittua kurkkua – onneksi Kape keksi käyttää viinirypäleitä. Hävikkivälipaloissa tärkeintä on hyödyntää luovasti kodin valmiita aineksia sekä kaupan alennustuotteita.

Lohileivät viinirypäleillä

Kapen hävikkivälipalat

Näillä vinkeillä syntyy helposti ja nopeasti vaikkapa koululaisen välipala.

Valmiit välipalaleivät

TONNIKALASNÄKKI    

  • Snäkki
  • Tonnikalaa öljyssä
  • Maustamaton tuorejuusto
  • Tomaatti
  • Baby-pinaattia    

Avaa  tonnikalapurkki ja laita tonnikala  kulhoon. Sekoita pari ruokalusikallista tuorejuustoa tonnikalaan. Viipaloi tomaatti  ja silppua ruohosipuli. Ota leivät pakastimesta ja paahda. Levitä tonnikalaseos leiville, asettele tomaatit ja baby-pinaatit päälle.

KANASNÄKKI    

  • Snäkki
  • Eilen paistettu kana
  • Paprika
  • Ketsuppi
  • Majoneesi
  • Ruohosipuli

Sekoita pienessä kulhossa kaksi ruokalusikallista ketsuppia ja 2 ruokalusikallista majoneesia ja voitele leivät sekoituksella.  Pilko kana ja paprika ja asettele leiville. Silppua ruohosipuli ja ripottele sitä leipien päälle.

LOHISNÄKKI      

  • Snäkki
  • Lämminsavustettu lohi
  • Tuorejuusto
  • Sokeri
  • Suola
  • Mustapippuri
  • Sitruunamehu
  • Minttu

Pilko kurkku ja laita kulhoon. Sekoita sokeri, suola, mustapippuri ja sitruuna ja kaada kurkkujen päälle, sekoita. Laita jääkaappiin maustumaan hetkeksi. Voitele leivät tuorejuustolla, revi lohi ja asettele leipien päälle. Laita lopuksi päälle kurkkuviipaleet  ja mintunlehtiä.

Katso myös Kapen hävikkivinkit:

Säilyyko tomaatti paremmin jääkaapissa vai pöydällä? Ja mitä järkeä on pakastaa juustoa ja leipää? Katso Kapen nopeat vinkit!

 

 

*Lähde: http://www.saasyoda.fi