Hävikin torjunnassa pakkaus on avainroolissa

6.9.2023

Elintarvikepakkauksen tärkein tehtävä on torjua itseään huomattavasti suurempi ympäristöhaitta – ruokahävikki. Ensi viikolla järjestettävän Hävikkiviikon kunniaksi Vaasan haluaa muistuttaa, että pakkausta tärkeämpää on keskittyä pakkauksen sisältöön ja siihen, että se tulee syödyksi kokonaan. Kun syömäkelpoista ruokaa heitetään roskiin, on sen tuottamisen aiheuttama ympäristökuorma syntynyt turhaan. Pakkauksen voi puolestaan käyttää uudelleen, ota vinkit talteen!

Muovipussien ja -pakkausten ympärillä käytävä keskustelu pyörii usein muovin ympäristöhaitoissa. Muovisten elintarvikepakkausten kohdalla on hyvä huomioida, että pakkauksen valmistuksen ympäristökuorma kattaa vain murto-osan itse elintarvikkeen aiheuttamasta kuormasta. Pakkausmateriaali on siksi valittava ennen kaikkea sen mukaan, miten hyvin se suojaa elintarviketta, parantaa sen säilyvyyttä ja sitä kautta vähentää hävikkiä.

Suomessa syntyy ruokahävikkiä keskimäärin 20–25 kiloa vuodessa jokaista suomalaista kohden. Leipä on yksi yleisimpiä hävikkiin päätyviä ruokia. Konkreettisimmin ruokahävikin arvo tuntuu omassa taloudessa: Suomessa nelihenkisellä perheellä menee ruokahävikin mukana rahaa roskiin noin 500 euroa vuodessa.*

”Meidän tehtävämme on pakata leipä niin, ettei kotona tarvitse heittää yhtäkään leipäpalaa roskiin. Muovinen leipäpussi suojaa leipää hävikiltä tehokkaasti, emmekä jatkuvasta kartoitus- ja testaustyöstämme ole vielä löytäneet sille voittajaa. Kestävän ja puhtaan leipäpussin voi käyttää uudestaan vaikka useampaan kertaan, ennen sen lajittelua muovinkeräykseen. Leipäpussin uudelleenkäyttö vaikkapa eväspussina on konkreettinen ja helppo arjen teko, josta saa hyvän omatunnon”, Vaasanin vastuullisuuspäällikkö Anna-Leena Teppo vinkkaa.

Anna leipäpussille uusi elämä:

  1. Eväspussina – kokonsa puolesta juuri sopiva pienen koululaisen tai harrastajan eväille
  2. Säilytyspussina kodin pikkuesineille, kuten legoille, ruuveille ja muttereille
  3. Pyykkipussina – Reissuun mukaan alusvaate- ja sukkapyykille
  4. Taimien ja pistokkaiden kasvatuspussina – Kääräise pussista kevyt ruukku ikkunalautaistutuksille

Lopuksi leipäpussi kuuluu muovinkeräykseen!

*) saasyoda.fi/ruokahävikki-suomessa