Harvinainen herkku tekee paluun leipähyllyihin

23.4.2021

Leipomoyhtiö Vaasan sai palautettua valikoimaansa suositun, aidosta riihirukiista leivotun Vaasan Ruispalat Tumma Herkku -leivän. Palaruisleipien parhaimmistoon kuuluvan herkun leivonta jouduttiin tilapäisesti lopettamaan Liperin myllyä kesällä 2020 kohdanneen tulipalon vuoksi. Nyt kotimaisen rukiin perinteikäs riihittäminen on saatu Liperissä taas käyntiin ja omintakeisen maukkaan ruisleivän leivonta voi jatkua.

Tumman ruisleivän omintakeinen ja jäljittelemätön maku syntyy aidosta leppäsavustetusta riihirukiista ja Suomen suosituimman leivän taikinajuuresta. Leivässä käytetty Liperin kotipellon vilja riihitetään edelleen yli 100-vuotiaassa riihessä perinteisin keinoin.

”Vaasan Ruispalat Tumma Herkku konkretisoi ikiaikaisen suomalaisen pellolta pöytään -perinteen. Havahduimme leivän yllättävän poisjäännin ja siitä syntyneen kuluttajapalautevyöryn myötä siihen, että riihisavustetulla rukiilla on todella intohimoisia ystäviä. Onneksi Liperissä pystyttiin onnettomuudesta huolimatta nyt jatkamaan ainutlaatuisen raaka-aineen tuottamista ja saimme leivonnan taas käyntiin”, kertoo ruisleipien tuoteryhmäpäällikkö Ilkka Räisänen Vaasanilta ja jatkaa:

”Leivässä on lempeän savuinen maku, joka syntyy perinteisesti riihitetystä ja vasaramyllyllä jauhetusta rukiista. Työlästä raaka-ainetta tarvitaan meidän leivontamäärillämme paljon ja harvinaisen riihirukiin saatavuus on haastava varmistaa. Vaikka tarjolla olisi ollut myös keinotekoisia savun aromeita, halusimme pysyä juurillamme ja tehdä leivän edelleen perinteisin keinoin ilman lisäaineita. Riihityksellä on Suomessa vuosisataiset perinteet ja näin omalta osaltamme puolustamme leipäkulttuurimme säilymistä monipuolisena.”

Viljaa on vuosisatojen ajan riihitetty erityisesti Suomessa, jossa viljan kuivattamisella ja sen mahdollistamalla varastoinnilla on ollut erityistä merkitystä. Varmuusvarastot ovat olleet tärkeitä katovuosien ja sotienkin vuoksi ja riihitetty vilja säilyi hyvin*. Suomalaisen riihirukiin korkea laatu tiedostettiin jo 1700-luvulla, jolloin Ruotsin valtiokonttori määritteli sen myös kansainvälisesti ylivertaiseksi.**

Vaasan Ruispalat Tumma Herkku palaa Vesa-Matti Loirin säestyksellä

Vaasan Ruispalat Tumma Herkku -leivän vappuviikolla tapahtuvan paluun kunniaksi on leipomoyhtiö kutsunut taiteilija Vesa-Matti Loirin laulamaan Vaasanin brändilaulun, jota tullaan käyttämään leivän markkinoinnissa. Vuosikymmenien tauon jälkeen televisio- ja radiomainokseen paluun tekevä Loiri äänitti laulun kotistudiollaan maaliskuussa. Toukokuussa Tumma Herkku -leivälle kuvataan myös Loirin tähdittämä musiikkivideo.

”Yhteistyö Vesa-Matti Loirin kanssa on meille suuri kunnia. Vesku on koko kansan arvostama taiteilija ja Vaasan Ruispalat on Suomen arvostetuin*** leipäbrändi. Tässä kaksi suomalaisten suosikkia kohtaavatkin konkreettisesti”, toteaa Vaasan Brand Experience Manager Katja Willberg.

Vesa-Matti Loirille yhteistyö on herkullinen paluu mainosmusiikin pariin.

”Tässä iässä ja pitkän työuran jälkeen arvostaa rauhaa ja vapaa-aikaa niin paljon, että lähden varsin harvakseltaan ja harkiten mukaan ylipäänsä mihinkään. Kun nyt kuulin tämän erikoisleivän tarinan ja miten se on saatu onnettomuuden jälkeen takaisin tuotantoon, päätin lähteä mukaan. Ruisleipä on osa suomalaista kansanperintöä ja on ihanaa, että Vaasanin kaltainen leipuri pystyy ylläpitämään arvokasta riihitysperinnettä myös koko kansan leivässä. Se on ehdottomasti laulun arvoinen asia”, kertoo taiteilija Vesa-Matti Loiri.

* Kuivatun viljan varastoinnin maa: Riihikuivauksen merkitys viljan varmuusvarastoinnille Ruotsin valtakunnassa 1700-luvun puolivälissä. Sampsa Hatakka 2019.
** Valtiokonttorin pöytäkirja, 9.6.1755, 1133–1134, A I A:88, Protokoll, Kansliet, Statskontoret, Riksarkivet (RA).
*** Taloustutkimus ja Markkinointi & Mainonta, Brändien arvostus -tutkimus 2020