Tiesitkö, kuinka paljon kauraleivässä on kauraa? Nyt tiedät!

1.11.2017

Me suomalaiset olemme lähes villiintyneet kaurasta, eikä ihme: onhan se paitsi herkullista, myös hyväksi vatsalle ja sydämelle. Meillä suomalaisilla on myös onneksemme hurjan monipuolinen kauraleipävalikoima, jollaisesta muualla maailmassa saadaan vain haaveilla. Tästä olemme leipureina todella ylpeitä, koska ei ole itsestäänselvyys, että tarjolla on paitsi maistuvaa, myös terveellistä kauraleipää. Palataan tähän vielä hiukan tuonnempana.

Halusimme selvittää hieman tarkemmin suomalaisten suhdetta kauraan ja kauraleipään, ja teimme aiheesta tutkimuksen*. Tulokset saivat meidät hätkähtämään: vaikka jopa 75 prosenttia suomalaisista pitää kauraleivän mahdollisimman suurta kaurapitoisuutta tärkeänä, silti joka neljäs suomalainen ei tiedä, paljonko kauraleivässä on kauraa. Ja kuitenkin yli puolet suomalaisista olettaa kauraleivän kaurapitoisuuden olevan vähintään 50 prosenttia. Ymmärsimme, että suomalaisten mielikuvat kauraleipien kaurapitoisuudesta eivät siis täysin vastaa todellisuutta.

Mielestämme meillä on suuren leipomon vastuu: vastuu siitä, että jokainen suomalainen tietää, millaista kauraleipää he syövät. Siksi jokaisen leipomamme kauraleipäpakkauksen etuosassa on jatkossa selkeä merkintä sen kaurapitoisuudesta osuutena leivontaan käytetystä viljasta – olipa kauraa sitten paljon, kuten kokonaan kaurasta leivotussa 100 % Kaura -leivässämme, tai vähemmän, kuten suosituimmassa kauraleivässämme Kauratyynyissä, jossa kauraprosentti on 23.

Vaasan tuntee kauran salat

Kaura haastaa leipurin, koska kaurapitoisuuden kasvaessa leivästä tulee kosteampi ja murenevampi. Sen vuoksi kauraleivissä käytetäänkin usein vehnäjauhoja leivontaominaisuuksien parantamiseksi sekä sopivan pehmeyden ja suutuntuman saavuttamiseksi.

Vuonna 2010 toimme markkinoille Suomen ensimmäisen viljaraaka-aineeltaan 100-prosenttisesti kaurasta leivotun leivän, Vaasan 100 % Kaura -leivän. Tästä olemmekin kovin ylpeitä, koska ei ole ihan helppoa onnistua sataprosenttisen kauraleivän kanssa – kokeile vaikka itse!

Olemme harjoitelleet kauraleipomista jo pitkään, ja aiomme jatkossakin tehdä tuotekehitystä oppiaksemme leipomaan suomalaisten makumieltymyksiin sopivia kauraleipiä – monenlaisilla eri kaurapitoisuuksilla. Koska meidän tehtävämme on varmistaa, että suomalainen kauraleipävalikoima on jatkossakin monipuolinen ja kuluttajien toiveiden mukainen. Uskomme, että läpinäkyvyys ja selkeät pakkausmerkinnät auttavat jokaista löytämään itselleen sopivan kauraleivän.

 

*IROResearch Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin internetissä IROResearch Oy:n valtakunnallisessa kuluttajapaneelissa huhti-toukokuussa 2017, N=1 000.

Thomas Isaksson
Vaasan Oy, toimitusjohtaja