Ainesosat

4 kpl Soft Bun hampurilaissämpylää
480 g jauhelihaa
8 viipaletta Cheddar-juustoa
Reilusti ohueksi siivutettua makeaa sipulia
Oklahoma Onion sinappi-aioli:
2 dl majoneesia
2 valkosipulinkynttä raastettuna
1 rkl Dijon-sinappia
2 rkl kokojyvä Dijon-sinappia
1 rkl sitruunan mehua
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria

Ohje:

Sipuli on hampurilaisten lisuke ajalta, kun edes varsinaista hampurilaissämpylää tai juustohampurilaista oli keksitty. Oklahomalainen, valtatie 66:n varrella aikoinaan operoinut Ross Davis jatkoi suuren laman aikaan kallista jauhelihaa halvalla sipulilla ja litisti pihvin kuumaa pannua vasten ohueksi. Sitten hän tarjoili sipulipihvin leivänpalasten välissä. Näin hän sai lihan riittämään useampaan burgeriin. Tuo hieno ja maukas sipuliperinne jatkuu Oklaholmassa edelleen ja siitä on tullut Amerikan hampurilaiskulttuurin alueellinen erikoisuus.

Smash burgerin valmistuksessa on tärkeää esivalmistella pehmeät Soft bun -perunasämpylät valmiiksi ennen pihvin paistamista. Pihvin paistossa pannun tai parilan kuumuus tärkeää – lihan tulee todellakin palaa siihen kiinni, jotta syntyy karamellimainen, rapean pitsireunainen maillard.

Lämmitä Soft Bunit leikkauspinnoiltaan kevyessä voissa kuumalla pannulla. Kun sämpylä pinnat ovat saaneet värin, levitä pohjan ja kannen päälle ruokalusikallinen sinappi-aiolia.

 

Pihvien “smashaus”:

Aseta kaksi kevyesti pyöreäksi taputeltua lihapalloa (á 60 g) kuivalle ja kuumalle paistinpannulle tai tasaiselle parilalevylle, lisää päälle suolaa ja pippuria sekä reilu kasa ohueksi siivutettua makeaa sipulia. Smashaa sipuli-jauhelihapalloja tiukasti noin 10 sekunnin ajan joko kattilan pohjalla tai esimerkiksi muurauslastalla (kattilaa käytettäessä suojaa pihvi leivinpaperin palalla, ettei kattilasta tartu epäpuhtauksia). Jos käytät paistinpannua, tee yksi pihvi kerrallaan – parilalla voit tehdä molemmat myös yhtaikaa leveää metallista laastilastaa käyttäen.

Irrota pitsireunainen, kiinnipalanut sipulipihvi pannusta terävällä metallilastalla, käännä ja laita paistetun pinnan päälle siivu cheddar-juustoa. Anna paistua toiselta puolelta vielä noin 10 sekunnin ajan. Jos teet pihvit yksitellen, nosta valmis pihvi sivuun odottamaan ja toista sama toisen pihvin kanssa.

Nosta valmiit pihvit päällekkäin ja siirrä kokonaisuus esivalmistellun sämpyläpohjan päälle ja sulje kokonaisuus sinappi-aiolilla sivellyllä sämpylänkannella.


Vaasan Street Food SOFT BUN perunaburgeri

Vaasan Soft Bun perunaburgeri on aito ilmava ja pehmeä perunasämpylä, joka on leivottu perinteisen amerikkalaisen perunasämpyläreseptin mukaan.
Tutustu