Vaasanin emoyhtiössä Lantmännen Unibakella työskentelevä Erik Mansner kokee työnsä merkitykselliseksi, sillä työtä tehdään ilmaston kannalta terveellisten, viljapohjaisten tuotteiden parissa. Lisäksi oma pakkauksiin liittyvä työ edistää leivän tuoreutta sekä säilyvyyttä ja näin suojelee leipää hävikiltä. Samalla ruoantuotannon negatiiviset ilmastovaikutukset vähenevät.
Erik Mansner on ollut vuodesta 2014 lähtien töissä ensin Vaasanilla ja sitten Lantmännen Unibakella. Kemistitaustainen Erik siirtyi Lantmännen-konserniin muoviteollisuudesta ja kokeekin, että vaihto öljyliiketoiminnasta kasvipohjaisten leipätuotteiden pariin teki hyvää.
Leipomoteollisuudessa häntä viehättää erityisesti se, että bisnes on lähtökohtaisesti vastuullista, ja tuotteet, joita valmistetaan, ovat osa melkein jokaisen ihmisen arkea.
Viimeiset kaksi vuotta Erik on työskennellyt kansainvälisessä tehtävässä Lantmännen Unibakella Global Category Lead Buyerina. Hän vastaa yli 20 maassa toimivan leipomoyhtiön muovipakkausten kilpailutuksista, hankinnoista sekä tukee pakkauskehityksessä maakohtaisia ostotiimejä, kuten Vaasanin ostotiimiä Suomessa.
– Virallinen kotitoimistoni on itse asiassa Kööpenhaminassa, mutta koronan myötä palaverit ovat siirtyneet virtuaalisiksi. On ollut itse asiassa vaihteeksi mukavaa olla Suomessa pidempiä aikoja, koko uransa kansainvälisissä organisaatioissa työskennellyt Erik kuvailee.
Työhön kuuluu muun muassa eri maiden ostotiimien kanssa tehtävää yhteistyötä ja hankintoja. Erik vastaa siis esimerkiksi siitä, että Suomessa Vaasan Ruispalat pakataan parhaalla mahdollisella tavalla niin, että leipä säilyy tuoreena ja pakkausmuovi on kierrätyskelpoista.
– Tärkein kriteeri pakkausmateriaalille on sen suojaavat ominaisuudet. Siksi leivät pakataan usein muoviin, sillä muovi on ylivoimainen pakkausmateriaali leipähävikin estämisessä. Työssäni etsin myös jatkuvasti keinoja muovin vähentämiseen ja materiaalien kierrätykseen, Erik kertoo.
Toimivan arjen varmistamista ja tulevaisuuden ennakointia
Työarki jakautuu karkeasti kahteen polkuun, jotka tuottavat arvoa hieman eri tavoin. Ensimmäinen tähtää siihen, että pakkaushankinnat ovat kustannustehokkaita sekä mahdollisimman hyviä tuotannon parantamisen ja leivän säilyvyyden näkökulmasta. Yhdessä maakohtaisten tiimien kanssa varmistetaan myös, että valitut pakkaukset toimivat tuotantolinjoilla ja myymälöissä halutulla tavalla.
Toinen puoli työstä on strategisempaa ja pitkäjänteisempää:
– Mahdollisimman hyvien pakkausmateriaalien hankinnan lisäksi työssäni on tärkeää ymmärtää, mihin pakkausbisnes on tulevaisuudessa menossa ja miten pakkausmateriaalit ovat kehittymässä. Tämä liittyy vahvasti tuotekehityspäätöksiin ja esimerkiksi yhteistyöhön markkinointiosaston kanssa, hän kertoo.
Erik sanoo viihtyvänsä roolissaan ja Lantmännen-konsernissa innostavien kollegojen ja työnantajan antaman vastuun myötä. Lisäksi hän kokee työnsä merkitykselliseksi, sillä omalla työllä on suora vaikutus esimerkiksi siihen, kuinka ympäristöystävällistä leivästä voidaan tehdä.
– Hyvillä pakkausvalinnoilla voidaan suojautua leipähävikiltä, joka on suurempi haaste kuin vaikkapa muovin käyttö pakkauksissa, Erik päättää.