Kaikki alkoi myllystä. Ja mylläri August Alexander Levónista, joka halusi leipoa leipää. Levón perusti vuonna 1849 höyryllä toimivan myllyn Vaasaan, ja pian sen kylkeen kasvoi leipomo. Siitä lähtien Vaasan on leiponut Suomessa sellaista leipää, jota suomalaiset haluavat syödä. Se leipä on terveellistä ja hyvänmakuista, ja yhä useampi meistä arvostaa leivän kotimaisia raaka-aineita. Sen vuoksi kaikki Suomessa käyttämämme vilja on 100-prosenttisesti kotimaista.

Suomalaiset haluavat leipänsä paitsi kotimaisista raaka-aineista, myös Suomessa leivottuna. Kotimaisuus on tärkeä valintakriteeri monelle leivänystävälle. Jotta voimme leipoa Suomessa sopivanhintaista leipää, meidän on kehitettävä toimintaamme jatkuvasti. Muiden alan toimijoiden tapaan myös me olemme joutuneet supistamaan leipomoverkostoamme, jotta voimme jatkossakin työllistää alan osaajia, investoida uuteen sekä kehittää tuoreita leipäuutuuksia.

Toimimme pienen paikallisleipomon sydämellä, mutta kannamme suuren leipomon vastuun. Oman kilpailukykymme lisäksi kotimainen, hyvinvoiva ja kestävä maanviljelys on elinehtomme. Ilman kotimaisia viljelijöitä meillä ei olisi kotimaisia raaka-aineita, eikä kaupoissa kotimaisia elintarvikkeita. Tästä syystä olemme tehneet viljelijäsopimuksia suomalaisten rukiinviljelijöiden kanssa. Kannamme osaltamme kortemme kekoon kotimaisen maanviljelyn puolesta.

Uskon, että suomalaisessa alkutuotannossa on sellainen taika, mitä monella muulla ei ole. Enkä tässä tarkoita pelkkää yöttömän yön taikaa – vaikka sekin toki tuo oman lisänsä pohjoisessa kasvaviin raaka-aineisiimme. Meillä nimittäin kasvaa poikkeuksellisen puhtaita raaka-aineita puhtaan luonnon, veden ja ilman sekä tarkan elintarvikelainsäädäntömme ansiosta. Maanviljelymme on myös kestävällä pohjalla, jos sitä tarkastellaan esimerkiksi torjunta-aineiden käytön tai geenimuuntelun kannalta. Uskon, että tulevaisuudessa nämä asiat ovat meille vielä entistäkin arvokkaampia.

Koko alan on jatkossa pohdittava yhdessä, mikä on oikea ja järkevä tapa tuottaa tuoretta leipää kauppoihin ja miten palvelemme kuluttajien muuttuvia tarpeita. Mistä hankimme raaka-aineet, missä leivomme, mihin aikaan ja millä reiteillä kuljetamme tuotteita – siis miten koko ketju kokonaisuutena toimii.

Tähän keskusteluun kutsunkin mukaan kaikki alan toimijat. Lisäksi haluamme keskustella suomalaisten kanssa siitä, millaista leipää he arvostavat, ja miten he haluavat sen valmistettavan.

Tavoitteemme on nimittäin olla Suomen ykkösleipuri ja toteuttaa intohimoamme myös tulevaisuudessa: haluamme vaalia suomalaisten rikasta leipäkulttuuria ja leipoa juuri sellaista leipää, kuin suomalaiset haluavat syödä.

Thomas Isaksson
toimitusjohtaja, Vaasan Oy