Ainesosat

4 ANNOSTA
3 isoa sipulia
1 iso purjo
2–4 valkosipulinkynttä
50 g voita
2 dl vehnäolutta
1 l vettä
2 lihafondikuutiota
1 tl kuivattua timjamia
1 laakerinlehti
1 rkl hunajaa
4 viipaletta Vaasan Ruispalat Tumma Herkku -leipää
2 dl raastettua gruyere- tai kermajuustoa

Ohje:

Kuori ja hienonna sipulit. Halkaise purjosipuli, huuhtele kylmällä vedellä huolellisesti lehtien välistä ja hienonna. Kuori ja hienonna valkosipulit.

Sulata voi kattilassa ja lisää sipulisilput. Kuullota keskilämmöllä noin 10 minuuttia. Älä anna sipulien ruskistua. Lisää joukkoon vehnäolut.

Kun olut on imeytynyt sipuleihin, lisää vesi, lihafondikuutiot, timjami, laakerinlehti ja hunaja. Kiehauta ja keitä hiljalleen kannen alla noin 35 minuuttia. Voit kypsentää keiton myös 175-asteisessa uunissa noin 45 minuutissa. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla.

Kuumenna uuni 225-asteeseen. Ripottele ruispaloille raastettua gruyerejuustoa. Annostele keittoa neljälle uunin kestävälle keittolautaselle. Nosta keiton pinnalle juustoleivät. Aseta lautaset pellin päälle uuniin ja gratinoi 225 asteessa, kunnes juusto on sulanut leipien päälle.

Pienille lapsille voit gratinoida leivät uunipellillä erikseen, leikata suupaloiksi ja nostaa leipäkuutiot sellaisenaan keittolautasen päälle, niin ei tarvitse varoa kuuman lautasen kanssa.