Pehmeä kosketus

Pehmeän kosketuksen taide ja sen mestarit

Futiksessa pehmeällä kosketuksella tarkoitetaan pelaajan kykyä hallita palloa kevyesti ja taidokkaasti. Pallo otetaan haltuun pehmeällä kosketuksella ja sillä se saadaan myös tottelemaan ja liikkumaan haluttuun suuntaan tai paikkaan, vaikeissa ja ahtaissakin paikoissa. Ensimmäinen pehmeä kosketus auttaa pääsemään pois paineen alta sekä kikkailemaan, harhauttamaan ja syöttämään tarkasti ja hallitusti, parantaen koko joukkueen yhteispeliä ja tehokkuutta. Suomen jalkapallomaajoukkkueen, Huuhkajien, maalipörsin kaikkien aikojen kärkikolmikko Teemu Pukki (38 maalia), Jari Litmanen (32 maalia) ja Mikael Forssell (29 maalia) pitävät pehmeää kosketusta menestyksensä salaisuuten. “Mielestäni nykyfudiksessa vähätellään pallonkosketusta! uudet valmennusfilosofiat painottavat erilaisia konsepteja pelikäsityksestä ja kentän havainnoinnista, mitkä toki ovat nykypelissä äärimmäisen tärkeitä osa-alueita. Ongelma tulee kuitenkin silloin, jos pallonkäsittely ohitetaan ja siirrytään suoraa opettelemaan pelikäsitystä. Mielestäni menestys kuitenkin perustuu pallon kesyttämiseen, eli pehmeään kosketukseen”, kertoo Mikael Forssell ja jatkaa: “Kaksi asiaa, joita ei jalkapallopelissä koskaan tuppaa olemaan, ovat aika ja tila. Jos sulla on hyvä ensimmäinen pehmeä kosketus, niin hupskeikkaa, sitä aikaa ja tilaa syntyykin. Pehmeällä kosketuksella katsetta pystyy pitämään ylhäällä ja jalat hoitavat automaattisesti pallosta huolehtimisen”.

 

Ilon kautta ystävien kanssa

Yleisesti pehmeä kosketus voidaan ymmärtää paitsi taitavana, myös reiluna pelaamisena. Hyvä paineesitetokyky vaikeissa tilanteissa ja positiivisen asenteen säilyttäminen ovat myös osa pehmeää kosketusta jalkapalloon. Suomen kaikkien aikojen maalintekikä Teemu Pukki pitääkin pehmeää kosketusta arvossa myös sen epäitsekkyyden vuoksi. “Pehmeä kosketus on siitä hieno ote, että sitä voi harjoitella yhdessä. Lapsuuteni rakkaisiin muistoihin kuuluu syöttöjen ja niiden vastaaottojen treenaus kavereisen kansa. Palloittelimme loputtomiin missä tahansa, pehmeää kosketusta etsien. Sieltä se sitten löytyi, yhdessä ystävien kanssa”, kertoo Teemu Pukki ja lisää: “Nautin edelleen suunnattomasti antaessani hyvä syötön – mutta toki sellaisen vastaanottaminen ja maalintekokin on kivaa.”

 

Kuninkaallisen pehmeä kosketus rakennetaan harjoittelemalla

Pehmeän kosketuksen kehittäminen vaatii harjoittelua ja taitojen hiomista toistoilla. Keskittymistä yksityiskohtiin ja hienomotorisiin taitoihin, jotta pystyy säätämään jalkansa ja pallon välisen kosketuksen voimakkuutta ja tarkkuutta eri tilanteissa. Jalkapallolegenda Jari Litmasen pehmeää kosketusta on usein kutsuttu taiteeksi, ja erityisen kauniiksi selaiseksi. Myös “Kuningas” Litmanen korostaa harjoittelun merkitystä pehmeän kosketuksen saavuttamiseksi. “Palloa on vaikea pelata, ellei sen käsittelyä hallitse. Tämän oppimiseen on vain yksi tapa ja se on saada mahdollisimman kosketuksia palloon. Treeniä voi tehdä omatoimisesti, kaksin tai useamman pelaajan kanssa. Minulle pehmeä kosketus tarkoittaa paitsi pallonhallintaa, jonka kautta syntyy pelin hallinta, myös koko pelin ja pelaajien kunnioittamista”, kertoo Jari Litmanen.

 

Hyvät eväät mahdollistavat pehmeän kosketuksen

Lapsi liikkuu liikkumisen riemun vuoksi, ei kohottaakseen kuntoaan tai huolehtiakseen kehostaan. Huuhkajien mahtavia suorituksia seuratessa monet haaveilevat myös ammattiurasta ja täydestä Stadikasta, mutta tässä hetkessä paljon tärkeämpiä ovat jokainen hyvä treenikerta, kavereiden kanssa vietetty hetki ja oman kotikulman matsin voitto. Liikunnan riemuun yhdistyvät oman pelaamisen ja joukkueen yhdessä tekemisen tuottama ilo. Sitä mielihyvä tulee vaalia myös oikeanlaisilla eväillä. Niistä Palloliiton ja Huuhkajien yhteistyökumppani Vaasan muistuttaa Hyvät eväät koko joukkueelle -kampanjallaan, jolla kannustetaan erityisesti nuoria musitamaan terveellisten ja ravitsevien välipalojen merkitys.

Lapsen motiivi syödä hyvin on riittävä energian saanti, jotta jaksaa viilettää ja vaikkapa rakentaa sitä kuuluisaa pehmeää kosketusta palloon. Liikunta ja terveellinen ruokavalio tukevatkin toinen toisiaan: tutkimuksen mukaan liikuntaa harrastavat lapset syövät terveellisemmin. Paljon liikkuvat lapsen on hyvä nauttia säännöllisiä aterioita pitkin päivää, jotta saa tarpeeksi energiaa ja vakaan verensokeripitoisuuden. Hyvän rungon muodostavat täysjyvätuotteet, hedelmät, juurekset ja kasvikset sekä vähärasvaiset proteiinit.

Koulussa ateriat on mietitty lautasmallin mukaisesti. Kun koulun jälkeen on harrastuksia, ravtisevien välipalojen merkitys korostuu. Treeni- ja pelipäivinä onkin entistä tärkeämpää muistaa kunnon eväät. Vaasan Pehmeät Kaurapalat -leivissä yhdistyvät kotimaisen täysjyväviljan terveellisyys ja kauran herkullinen maku. Ne sopivat erityisen hyvin evääksi harrastuksiin ja niiden herkullinen pehmeys muistuttaa myös pehmeän kosketuksen merkityksestä kentällä. Kotona pakatut eväsleivät välittävät rakkaalle lapselle myös viestin: olet tärkeä!

 

Pehmeä kosketus

 

Tutustu tästä myös Pehmeisiin Kaurapaloihin – koko perheen eväsleipään