Tavoitteena vähentää asteittain fossiilipohjaisen muovin käyttöä

Leipäpakkauksen tärkein tehtävä on suojella tuotetta kuivumiselta, pilaantumiselta ja rikkoontumiselta. Pakkaus on myös tärkeä tekijä ruokahävikin ehkäisyssä ja siten ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Pakkausmateriaalit eivät ole yksiselitteisesti joko hyviä tai huonoja, vaan sopivin materiaali valitaan käyttötarkoituksen mukaan. Muovi on oikeassa paikassa oikein käytettynä edelleen paras vaihtoehto elintarvikkeiden säilyvyyden takaamiseksi.

Muovipakkauksen osuus leivän hiilijalanjäljestä on koko elinkaarta tarkastellessa vain noin 2-5 %. Roskiin heitetty leipäpala on ilmastovaikutuksiltaan suurempi kuin itse leipäpakkauksen tuottaminen.

Vaasan vähentää muovin käyttöä
Vaikka muovi on leivän suojaamisen kannalta paras materiaali, Vaasan pyrkii vähentämään sen käyttöä. Vaasanin tavoitteena on vähentää muovin käyttöä 10 prosentilla aikavälillä 2018 – 2022. Tavoitetta kohti on askellettu muun muassa ohentamalla muovimateriaalia ja pienentämällä pakkauksen mitoitusta. Vaasanin tahtotilana on siirtyä uusiutuviin tai kierrätettyihin muoveihin tulevaisuudessa.

Täysin kierrätettävät pakkaukset
Vaasanin kaikki muoviset leipäpakkaukset ovat 100-prosenttisesti kierrätettäviä. Ne voidaan kierrättää muovijätteen seassa, jolloin muovi saa uuden elämän. Vaasan haluaa myös kannustaa kuluttajia muovipakkausten uudelleen käyttöön, sillä leipäpussin uudelleen käyttäminen edes kerran puolittaa sen hiilijalanjäljen. Leipäpussi onkin esimerkiksi loistava pakastuspussi tai eväspakkaus.

Leipäpakkausten lisäksi uudelleenkäytettäviä ja jatkuvasti kiertäviä ovat myös monille ruokakaupoista tutut Vaasanin punaiset leipälaatikot. Niiden käyttöikä on pitkä ja vanhimmat laatikot ovatkin nähneet elämää jo 90-luvulla.

Tahtotilana on luopua asteittain neitseellisestä fossiilisesta muovista tulevaisuudessa
Ongelma muovin käytössä ei ole itse muovi, vaan mistä raaka-aineesta sitä valmistetaan. Suurin osa elintarvikepakkauksissa käytettävästä muovista tehdään tällä hetkellä fossiilisista raaka-aineista. Vaasanin ja koko Lantmännen-konsernin tahtotila on löytää neitseelliselle fossiiliselle muoville uusia vaihtoehtoja tulevaisuudessa. Siksi Vaasanilla tutkitaan ja testataan jatkuvasti esimerkiksi biopohjaisia muoveja sekä kierrätettyä, elintarvikekäyttöön soveltuvaa muovia.

Katso video hävikkiä estävistä, kierrätettävistä leipäpusseistamme: