Leipomojätteen kierrätys

Leipomojätteen uusi elämä

Me Vaasanilla pyrimme leipäpala palalta rakentamaan kestävämpää tulevaisuutta. Yksi osa tätä palapeliä on hävikin minimointi tuotannossa ja kotitalouksissa. Leipomoissa käytetään taikina niin tarkasti kuin mahdollista, mutta leivän oheistuotteena syntyy aina vähän syömäkelvotonta leipomojätettä. Leipomojäte ei kuitenkaan mene hukkaan, sillä se saa uuden elämän Lantmännen Agroetanolin biojalostamolla Norrköpingissä.

1. Leipomossa syntyvästä hävikistä pieni osa on myyntikelvotonta
Suurin osa leipomossa syntyvästä hävikistä koostuu myyntikelpoisista, mutta esimerkiksi väärän painoisista leivistä. Nämä leivät myydään Vaasanin omissa leipomomyymälöissä tai lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Pieni osa hävikistä on niin sanottua leipomojätettä, joka koostuu muun muassa taikinasta, jauhoista, leivänmuruista ja myyntikelvottomista leivistä.

2. Leipomojätekään ei päädy roskiin
Myyntikelvoton leipomojäte päätyy leipomoista Vaasanin emoyhtiön Lantmännenin ruokajätteen kierrätyslaitokselle Kotkaan, josta se kuljetetaan laivoilla Lantmännen Agroetanolin biojalostamolle Norrköpingiin.

3. Leipomojätteen uusi elämä
Biojalostamossa leipomojätteestä syntyy ilmastoystävällistä bioetanolia, tärkkelystä ja hiilidioksidia. Bioetanolia käytetään polttoaineena, tärkkelystä eläinten rehuihin ja hiilidioksidi elintarviketeollisuuteen. Näin ympäristöä kuormittava jäte saadaan uudelleen kiertoon, päästöjä minimoiden.

Tutustu tarkemmin leivän matkaan bioetanoliksi, tärkkelykseksi ja hiilidioksidiksi tästä.