Kestävät pakkausratkaisut ja muovitavoitteet

Pakkaus on sankari leipähävikkitaistelussa

Leipäpakkauksen tärkein tehtävä on suojella tuotetta kuivumiselta, pilaantumiselta ja rikkoontumiselta. Pakkaus on myös tärkeä tekijä ruokahävikin ehkäisyssä ja ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa. Vaasanin leipäpakkaukset valitaan niiden suojaavien ominaisuuksien perusteella, ja siksi leipäpakkaus on useimmiten muovia. Miksi muovi?

Miksi leivät pakataan muoviin?
Tärkein kriteeri pakkausmateriaalille on sen suojaavat ominaisuudet. Siksi leivät pakataan usein muoviin, sillä muovi on ylivoimainen pakkausmateriaali leivän tuoreuden ja säilyvyyden kannalta, ja siten myös leipähävikin estämisessä. Roskiin heitetty leipäpala on ilmastovaikutuksiltaan suurempi kuin roskiin heitetty muovinen leipäpakkaus. Muovipakkaus on siis välttämätön estämään ilmaston kannalta vielä haitallisempaa asiaa: ruoan pilaantumista.

Mikä on leipäpakkauksen osuus leivän hiilijalanjäljestä?
Pakkauksen osuus leivän hiilijalanjäljestä on pieni. Leipäpakkauksen osuus leivän koko elinkaarta tarkastellessa on vain noin 2–3 prosenttia.

Eikö muovi ole pahis?
Pakkausmateriaalit eivät ole yksiselitteisesti joko hyviä tai huonoja, vaan sopivin materiaali valitaan käyttötarkoituksen mukaan. Muovi on oikeassa paikassa oikein käytettynä edelleen paras vaihtoehto elintarvikkeiden tuoreuden ja säilyvyyden takaamiseksi – sekä hävikin välttämiseksi.

Miten muovisia pakkauksia voi kierrättää?
Tärkeintä on leipäpakkauksen uudelleen käyttäminen ja kierrättäminen. Vaasanilla pienennnetään muovin kulutusta optimoimalla muun muassa muovipakkauksen kokoa ja materiaalin vahvuutta. Kierrätämme kaiken leipomoissamme syntyvän, kierrätettävissä olevan muovijätteen. Kaikki Vaasanin leipäpakkaukset ovat kierrätettäviä ja muovisia leipäpakkauksia voi käyttää uudelleen esimerkiksi ruoan pakkaamiseen, kunhan ne ovat puhtaita.

Onko Vaasanilla tavoitteena luopua muovista?
Toistaiseksi muovinen pakkaus on paras ratkaisu leipien pakkaamiseen. Vaasanilla ei tavoitella muovista luopumista, sillä muovi ei itsessään ole ongelma, vaan se, mistä muovi valmistetaan. Vaasanilla onkin tahtotilana on korvata nykyiset pakkausmuovit joko uusiutuvalla tai kierrätetystä muovista valmistetuilla materiaalilla vuoteen 2030 mennessä.

Vaasanilla testataan jatkuvasti myös biopohjaisia muovipakkauksia ja muita vaihtoehtoisia pakkauksia tuotannossa, mutta niissä on toistaiseksi vielä muun muassa materiaalin kestävyyteen liittyviä haasteita. Pakkausmateriaalien kehitystä seurataan jatkuvasti. Pakkausmateriaalitoimittajien kanssa tehdään jatkuvaa yhteistyötä, että Vaasanilla olisi tulevaisuudessa käytössä 100-prosenttisesti uusiutuvista tai kierrätetyistä raaka-aineista valmistetut muoviset leipäpakkaukset.