Hävikkitavoitteet

Tavoitteena hävikin puolittaminen 2030 mennessä

Leipähävikin pienentäminen on tärkeää, sillä hävikki tuhlaa kotimaista viljaa ja viljelijän työtä sekä mitätöi jauhon leiväksi leiponeen leipurin työpanoksen. Lisäksi jauhoista leiväksi leivottu leipä ei roskiin päädyttyään ravitse ketään, vaan on tarpeettomasti kuormittanut ilmastoa. Siksi Vaasan on sitoutunut Lantmännen Unibake -leipomoryhmän yhteiseen tavoitteeseen ruokahävikin puolittamisesta vuoteen 2030 mennessä.

Vaasanin tuotannon onnistumisen tärkeimpiä mittareita on hävikkiprosentti. Hävikkiä on saatu pienennettyä tuotannossa keskittymällä prosessien jatkuvaan parantamiseen ja systemaattiseen ongelmien ratkomiseen sekä tekemällä teknisiä parannuksia investointien kautta. Tällä hetkellä Vaasanin tuotannon hävikkiprosentti on 3,8.

Oman tuotannon lisäksi Vaasan pyrkii edistämään leipähävikin pienenemistä koko ketjussa aina kuluttajan pöytään asti. Vaasanille on tärkeää auttaa kauppaa ja kuluttajia hävikkitalkoissa, ja siksi kaupan kanssa kehitetään tilaus- ja toimitusprosessia sekä ennakoidaan yhdessä menekkiä ylileivonnan välttämiseksi. Kuluttajia autetaan hävikin välttelyssä muun muassa parantamalla leivän säilyvyyttä, antamalla vinkkejä kuivahtaneen leivän käyttöön, kasvattamalla pienten leipäpakkausten valikoimaa ja lisäämällä tietoisuutta hävikin ympäristövaikutuksista.