Leipä osana terveellistä ravintoa

Jokainen pala hyvää ja ravitsevaa

Leipää voi perustellusti sanoa terveelliseksi valinnaksi. Se on kasviperäinen, ja sen ravintoainetiheys on usein suuri, eli jokaista leivästä saatua energiayksikköä kohti saadaan paljon muita tärkeitä ravintoaineita. Leivästä saat helposti kuitua ja täysjyväviljaa ruokavalioon, ja mukana tulee runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita. Leipä sisältää myös kasviperäistä proteiinia. Samalla leivässä on pääsääntöisesti vähän tyydyttynyttä rasvaa ja maltillisesti suolaa.

Leivästä saat helposti kasaan päivän kuidut
Vaasan haluaa tarjota kuluttajille entistäkin terveellisempiä leipomotuotteita, jotka tukevat terveellistä ja tasapainoista elämäntapaa ja joita kehitetään pohjoismaisten sekä kansallisten ravitsemussuositusten puitteissa.
Leipä on ylivoimaisesti tärkein kuidun lähde suomalaisten ruokavaliossa, sillä yli kolmannes kaikesta saamastamme kuidusta tulee leivästä. Kuidun päivittäinen saantisuositus on vähintään 25–35 g. Myös vaalea leipä voi sisältää runsaasti kuitua, mikäli se on leivottu täysjyväviljasta.

Vaasan on jatkuvasti mukana kotimaisissa ja kansainvälisissä tutkimushankkeissa, jotka liittyvät terveyttä edistävään ruokavalioon ja viljan terveysvaikutuksiin. Edistämme kuluttajien tietoisuutta rukiin, täysjyväviljan ja kuidun terveysvaikutuksista ja olemme tehneet tutkimus- ja tuotekehitystyötä pitkäjänteisesti vuosien ajan.

Täysjyväleipä on osa planetaarista ruokavaliota
Tämänhetkinen länsimainen ruokavalio tuottaa enemmän päästöjä, kuin maapallon kantokyky tulevaisuudessa kestää. Niin sanottu planetaarinen ruokavaliomalli on koostettu siten, että se ottaa huomioon sekä maapallon kantokyvyn kriittiset rajat että keskimääräisen ihmisen tarvitsemat ravintoaineet. Planetaarinen ruokavalio suosittelee täysjyvätuotteiden merkittävää lisäystä tulevaisuuden ruokavaliossa. Täysjyväleivät ovat siis olennainen osa ruokavaliota myös tulevaisuudessa.

Täysjyvävilja on hyvä valinta ilmaston kannalta, koska viljatuotteiden hiilikuorma on verrattain pieni. Kun koko jyvä käytetään ihmisten ravitsemiseen, hyödynnetään myös viljelty peltoala tehokkaammin.

Kuitupitoinen ja ravintorikas leipä, etenkin täysjyvää sisältävä ruis- ja kauraleipä, pärjäävät tässä tarkastelussa erityisen hyvin.

Vaasanilla täysjyvän terveellisyys nousi tuotekehityksen osaksi jo 2000-luvun alkupuolella ja siitä lähtien täysjyväleipävalikoimaa on kasvatettu säännöllisesti. Kun vuonna 2010 täysjyväleipien osuus vuosittaisesta leipävolyymista oli 47 prosenttia, on se tällä hetkellä jo 56 prosenttia.