Kaikki alkaa viljasta: kotimainen ruis

Ei ruista rakkaampaa

Ruis on erottamaton osa suomalaisuutta. Jotain kertoo se, että suomalaiset syövät eniten ruista koko maailmassa, jopa 16 kiloa vuodessa henkilöä kohden*, ja ruisleipä on Suomen kansallisruoka. Siksi Vaasanille onkin tärkeää leipoa Suomessa ruisleipä sataprosenttisesti kotimaisesta rukiista.

Vaasanilla ruis on paljon enemmän kuin pelkkä raaka-aine. Se on Vaasanin suosituimpien leipien terveellinen perusta ja tärkeä suomalaisten kuidun saannin lähde. Meille onkin tärkeää tukea suomalaisen rukiinviljelyn jatkuvutta, sillä merkittävä osa terveellisen ruisleivän ravintoarvosta syntyy pellolla, viljelijöiden käsissä.

Haluamme olla osaltamme edistämässä viljelyn elinvoimaisuutta, rukiin viljelytaidon säilymistä ja rukiin hyvää saatavuutta Suomessa. Siksi olemme solmineet viljelysopimuksia kotimaisten rukiinviljelijöiden kanssa. Sopimusviljelyssä viljelijä viljelee ruista Vaasanille sopimuksessa ennalta määriteltyjen viljelykriteerien ja sopimusehtojen mukaisesti. Sopimusviljelyn myötä voimme varmistaa, että rukiin viljelijöiden kasvattamalle viljalle on kysyntää, ja että meidän leipomiin, suomalaisten rakastamiin ruisleipiin riittää kotimaista ruista.

Suomi on maailman pohjoisin viljan viljelymaa. Syksyllä kylvettävä ruis on herkkä talvisäiden vaihteluille, ja rukiin talvehtiminen vaikuttaakin sen viljelyn onnistumiseen. Vaikka pohjoiset kasvuolosuhteet tuottavat viljelijöille haasteita, on viileästä ilmastosta myös paljon hyötyä kasvitautien ja tuholaisten ehkäisyssä. Talven ansiosta kasvinsuojeluaineiden käyttö hehtaaria kohden on Suomessa vähäisempää kuin Keski- ja Etelä-Euroopassa.

* Lähde: Leipätiedotus https://www.leipatiedotus.fi/tietoa-leivasta/vilja/kotimaiset-viljat/ruis