Kestävä viljely ja sopimusviljely

Kestävästi tuotettu leipä on hyväksi meille kaikille

Vastuullisesti valmistettu leipä yhdistää viljelijän, myllyn, leipurin, kauppiaan ja kuluttajan. Kun yhdistämme voimamme, saamme aikaan parhaan tuloksen, joka kestää aikaa ja kriittistä tarkastelua.

Vaasan on sitoutunut leipomaan kaikki ruisleipänsä Suomessa kotimaisesta viljasta. Jotta ruista on varmasti riittävästi saatavilla, ja rukiin viljely olisi myös viljelijän näkökulmasta pitkäjänteistä ja kannattavaa, Vaasanin rukiista noin 40 prosenttia tulee sopimusviljelyn kautta.

Sopimusviljely hyödyttää sekä leipuria että viljelijää

Ruis on vaativa viljeltävä, sillä syyskylvöisenä se on herkkä talven säävaihteluille. Etenkin eteläisen Suomen vähälumiset talvet, jolloin lämpötila sahaa nollan ylä- ja alapuolella, ovat rukiille haastavat. Lumeton talvi voi pilata koko sadon.

Sitoutuminen rukiinviljelyyn vaatii paitsi suomalaisten leivän ystävien, myös meidän leipomoyritysten sitoutumista kotimaiseen raaka-aineeseen. Viljelysopimusten ansiosta tunnemme Vaasanilla entistä paremmin ruisraaka-aineen koko reitin pellosta pöytään. Käyttämällä kotimaista ruista leivonnassamme olemme myös osaltamme turvaamassa rukiin viljelyn jatkuvuutta ja maanviljelyn elinvoimaisuutta Suomessa.

Vaasan on tehnyt viljelysopimuksia sisaryrityksensä Lantmännen Agron ja Raision kanssa. Sopimusviljelijöiden ruis käytetään muun muassa Suomen suosituimman ruisleivän, Vaasan Ruispalojen, leivontaan. Vaasan ostaa tällä hetkellä noin 40 prosenttia ruisjauhostaan sopimusviljelyn kautta.