vaasan brand logo

Vaasan Kaurasydän on vallankumouksellinen leipä, jota säännöllisesti syömällä voi alentaa veren kolesteroliarvoja helpolla ja luonnollisella tavalla. Leipätaikinaan on lisätty kauran luontaista beetaglukaanikuitua, joka estää ravinnon mukana tulevan kolesterolin imeytymistä sekä poistaa elimistöstä siellä jo olevaa kolesterolia.

Mikä ihmeen beetaglukaani?

Kaurasydämen kolesterolia alentava vaikutus perustuu beetaglukaaniin, viljan sisältämään liukoiseen kuituun. Sitä on luontaisesti kaurassa, mutta lisäämällä sitä vielä erikseen leipätaikinaan saadaan kolesterolia alentava leipä, joka maistuu aivan yhtä herkulliselta kuin kauraleipä yleensä.

Beetaglukaani vaikuttaa kahdella tavalla:

  • estää ravinnon mukana tulevan kolesterolin imeytymistä
  • poistaa elimistöstä siellä jo olevaa kolesterolia

Tietoa kolesterolista

Mitä kolesteroli on?

Kolesterolia on kaikissa soluissamme, ja elimistö tarvitsee sitä esimerkiksi hormonien muodostamiseen ja solujen rakennusaineeksi. Kolesteroli on elintärkeä aine ihmisen elimistölle, mutta veren liiallinen kolesterolipitoisuus on terveydelle haitallista. Veren kolesterolipitoisuuksiin vaikuttaa ruoan sisältämä kolesteroli ja etenkin ruoan rasvojen laatu. “Kova” rasva eli tyydyttynyt rasva eläinkunnan tuotteista vaikuttavat haitallisesti ja pehmeät, tyydyttymättömät kasvirasvat (margariini, kasviöljyt) vaikuttavat veren kolesterolipitoisuuksiin hyödyllisesti.

Ruoan rasvojen lisäksi veren kolesterolipitoisuuksiin vaikuttaa myös liukoinen ravintokuitu, jota on viljoista erityisesti kaurassa ja ohrassa luontaisesti (beetaglukaani). Myös kasviksissa ja hedelmissä on liukoista kuitua. Kauran sisältämä liukoinen kuitu beetaglukaani alentaa veren kolesterolipitoisuuksia.

Hyvä kolesteroli ja paha kolesteroli

“Paha LDL-kolesteroli” (low density lipoprotein) on haitaksi sydänterveydelle, sillä se kuljettaa kolesterolia maksasta kudoksiin ja verisuonten seinämiin. “Hyvä HDL-kolesteroli” (high density lipoprotein) edistää sydänterveyttä, sillä se kuljettaa kolesterolia pois kudoksista ja verisuonten seinämistä.”

Suurentunut LDL-kolesterolin ja samanaikainen pieni HDL-kolesterolin määrä lisäävät riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Tällaisessa tilanteessa liiallinen kolesteroli kertyy verisuonten seinämiin, jolloin niistä tulee ahtaita ja jäykkiä eikä veri pääse virtaamaan niissä vapaasti. Tämän seurauksena on suurentunut riski sairastua sepelvaltimotautiin.

Terveellinen ruokavalio auttaa alentamaan kolesterolia

Onneksi veren kolesteroliarvoihin voidaan vaikuttaa elämäntavoilla ja erityisesti ruokavaliomuutoksilla. Kokonaisvaltaisella ruokaremontilla ja terveellisiä ruokia syömällä veren kolesterolipitoisuutta voidaan pienentää jopa 20–40 %.

Kolesterolia hoidetaan terveellisten elämäntapojen lisäksi yleensä myös lääkkeillä sekä erilaisilla terveysvaikutteisilla tuotteilla, joihin on lisätty kolesterolia alentavia aineosia, yleisimmin kasvistanoliestereitä tai kasvisteroleja. Nyt kolesterolia voi alentaa myös VAASAN Kaurasydän -leivällä.

Tiedätkö kolesteroliarvosi?

Yli puolella suomalaisista aikuisista on liian korkeat kolesteroliarvot ja sitä kautta kohonnut riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Kolesteroliarvot voivat olla koholla niin ylipainoisilla kuin laihoillakin sekä niin nuorilla kuin vanhoillakin henkilöillä. Omat kolesteroliarvosi voit mittauttaa helposti verikokeella, lääkärin tai terveydenhoitajan vastanotolla.