Kysely: Suomalaisten mielestä leivän päälle kuuluu juusto, leikkeleiden suosio laskenut

4.9.2025

Vaasan selvitti tuoreessa kyselytutkimuksessa suomalaisten näkemyksiä leivästä ja leivänpäällisistä. Kesäkuussa 2025 toteutettu kyselytutkimus kertoo suomalaisten olevan todellista leivänsyöjäkansaa: vain 1,5 % suomalaisista ei syö leipää lainkaan*. Juusto on edelleen suosituin leivänpäällinen, kun taas leikkeleiden, etenkin punaisesta lihasta valmistettujen, suosio on laskussa. Kasvisten käyttö leivän päällä on puolestaan lisääntynyt.

Juusto jyrää

Suomalaiset valitsevat leipänsä päälle useimmiten juustoa (77 %), kasviksia (63 %), punaisesta lihasta valmistettuja leikkeleitä (50 %) ja kasvimargariinia (47 %). Suomalaisista kuluttajista ​jopa puolet (49 %) on sitä mieltä, että leivän päälle kuuluu ehdottomasti juusto. Juustoa kuluu etenkin lapsiperheissä ja 45–54-vuotiailla. Kasvisten kuluttajissa korostuvat lapsiperheiden lisäksi naiset ja nuoret, sekä pääkaupunkiseudun asukkaat. Punaisesta lihasta valmistettuja leikkeleitä nauttivat etenkin miehet, 45–64-vuotiaat, ja pienempien kaupunkien asukkaat.

”Nuoret sukupolvet kuluttavat leipää vähemmän ja eri tavoilla kuin aiemmin, ja siksi meille on tärkeää selvittää, mitä leivän päällä syödään ja miksi. Leipä on suomalaisten merkittävin täysjyvän lähde, ja haluamme pitää leivän relevanttina myös tulevaisuudessa”, Vaasan oy:n Senior Category Manager Mikko Kaijansinkko kommentoi.

Kasvikset kirivät

Kun vastaajilta kysyttiin, minkä leivänpäällisten syömistä he ovat viimeisen puolen vuoden aikana lisänneet ja minkä vähentäneet, näkyi kasvua oikeastaan vain kasvisten syönnissä. Noin 20 % vastaajista ilmoitti lisänneensä niiden syöntiä, ja valtaosa (84 %) ilmoitti tehneensä niin omasta terveydestä huolehtiakseen. Kyselyn vastaajat olivat vähentäneet kaikkein eniten leikkeleiden syöntiä (28 %). Joka viides vastaaja (20 %) ilmoitti, ettei syö punaisesta lihasta valmistettuja leikkeleitä lainkaan.

”Kyselytulosten taustalla vaikuttavat todennäköisesti ainakin jollain tasolla syksyllä julkaistut uudet ravitsemussuositukset. Suosituksissa kasvisten määrää kehotettiin nostamaan ja lihatuotteiden laskemaan, ja juuri näitä muutoksia kyselyn tuloksissa näkyy”, Kaijansinkko summaa.

Terveellisyys ohjaa valintoja

Leikkeleissä punaisesta lihasta on siirrytty siipikarjanlihaan ja yleisesti leikkeleistä juustoon ja kasviksiin sekä kasvipohjaisiin vaihtoehtoihin.​ Monet kyselyn vastaajista kuitenkin kertoivat, että vain vähentävät kulutusta eivätkä aio siirtyä mihinkään korvaaviin tuotteisiin. Korvaavaa tai vaihtoehtoista tuotetta ei aina osattu myöskään nimetä. Jopa 38 % vastaajista kaipaakin markkinoille terveellisempiä leivänpäällisiä.

Käsitykset terveellisyydestä kuitenkin vaihtelevat kyselyn mukaan huomattavasti, sillä omasta terveydestä huolehtiminen oli suosituimpia syitä sekä vähentämiseen että lisäämiseen melkein jokaisen ruoka-aineen kohdalla. Esimerkiksi juuston ja voin tai margariinin syöntiä on sekä lisätty että vähennetty eniten terveydellisten syiden takia.

Terveellisyyden edelle sekä leivän että päällisten valinnassa kiilaavat maku, kotimaisuus ja helppous.

Leivän valinnassa suomalaisille tärkeää:

  • Hyvä maku 89 % ​
  • Kotimaisuus 71 % ​
  • Helppous 53 % ​
  • Terveellisyys 52 % ​
  • Edullinen hinta 45 %

Leivänpäällisten valinnassa suomalaisille tärkeää:

  • Hyvä maku 89 % ​
  • Kotimaisuus 64 % ​
  • Helppous 57 % ​
  • Terveellisyys 47 %  ​
  • Edullinen hinta 43 % 

*IRO Research Oy, Vaasan oy:n Tuhat suomalaista -tutkimus 6/2025, n=1000