Ainesosat

NELJÄLLE
400 g karitsan- tai naudanjauhelihaa
1 tl suolaa
3 rkl voita tai öljyä
500 g perunoita
2 porkkanaa
300 g lanttua
100 g juuriselleriä
3 valkosipulinkynttä
2 rkl hunajaa
2 rkl tomaattipyreetä
1 l vettä
2 rkl hienonnettua timjamia
1 laakerinlehti
1 lihaliemikuutio
½ dl hienonnettua lehtipersiljaa
100 g leipäjuustoa
Sisarussämpylät:
(8 kpl)
1 pkt (400 g) Vaasan Kotiuunin vaaleaa leipätaikinaa
2 rkl kaurahiutaleita
Korvapuustit:
(16 kpl)
1 pkt (400 g) Vaasan Kotiuunin pullataikinaa
75 g voita
1 dl fariinisokeria
1 tl kanelia
1 kananmuna
raesokeria

Ohje:

Ruskista jauheliha paistinpannulla (käytä voita 1 ruokalusikallinen) ja mausta suolalla.

Kuori ja kuutioi perunat. Kuori ja viipaloi porkkanat. Kuori ja paloittele lanttu perunoiden kokoisiksi paloiksi. Kuori ja kuutioi juuriselleri pieniksi kuutioiksi. Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.

Kuumenna 2 ruokalusikallista voita kattilassa. Lisää kaikki kasvikset, hunaja ja tomaattipyree. Kuullota viitisen minuuttia kuumalla lämmöllä, kunnes kasvikset ovat hieman saaneet paahtunutta väriä.

Lisää vesi, ruskistettu jauheliha, hienonnettu timjami, laakerinlehti ja lihaliemikuutio. Keitä hiljalleen noin 25 minuuttia, kunnes kasvikset tuntuvat kypsiltä. Maista ja mausta tarvittaessa suolalla. Lisää lopuksi joukkoon hienonnettua lehtipersiljaa ja paloiteltua leipäjuustoa.

Muhkeat sisarussämpylät:

Sulata leipätaikina pakkauksen ohjeen mukaan jääkaapissa tai huoneenlämmössä.

Leikkaa molemmat taikinapalat neljään osaan. Pyörittele pyöreiksi taikinapalloiksi. Aseta taikinapallot leivinpaperin päälle uunipellille ympyrän muotoon vieri viereen. Aseta yksi taikinapallo ympyrän keskelle. Peitä leivinliinalla ja anna kohota 15 minuuttia. Ripottele pinnalle kaurahiutaleita.

Kypsennä sämpylöitä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, kunnes sämpylöiden pinta ja pohja ovat kauniin ruskeita. Tarjoile lämpiminä voin kanssa.

Korvapuustit:

Sulata pullataikina pakkauksen ohjeen mukaan jääkaapissa tai huoneenlämmössä.

Ota voi huoneenlämpöön pehmenemään puoli tuntia ennen leivontaa.

Yhdistä taikinapalat yhdeksi pitkältä sivulta yhteen nipistämällä. Kaaviloi taikina noin 22 cm x 20 cm -kokoiseksi levyksi.

Levitä taikinalevylle voita. Ripottele päälle fariinisokeria ja kanelia. Kierrä taikinalevy napakaksi rullaksi. Leikkaa 16 palaksi. Paina taikinapalojen keskelle peukaloilla kunnon syvennys niin, että taikinapalan reunat täytteineen kääntyvät hieman ylöspäin. Nosta uunipellille leivinpaperin päälle. Peitä leivinliinalla ja anna kohota 15–30 minuuttia.

Voitele puustit kananmunalla. Ripottele pinnalle raesokeria. Paista puusteja 200-asteisessa uunissa 15–18 minuuttia, kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita.