Kun kaikki elämässä on epäsäännöllistä
– paitsi iltapala

12.9.2016

Tervetuloa kylään Ignatiuksille Itä-Helsinkiin. Tiian ja Antin viisihenkisessä perheessä vanhemmat ovat ammattimuusikoita ja nuorempi polvi harrastaa viulun ja harmonikan soittoa. Vanhempien epäsäännöllisten työaikojen takia perheen illat ovat täynnä liikkuvia palasia ja arjen aikatauluttaminen on haasteita täynnä.

Yhdestä ei tingitä:  lasten mielestä on tärkeää kokoontua yhteiselle iltapalalle.

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Helsingin Tammisalossa Ignatiuksen perheessä. Kuvassa Viljo (etualalla) soittaa Tiian kanssa, muu perhe kuulolla olohuoneessa.

Me olemme Ignatiukset, meillä soitto soi!

Perheen äiti Tiia, 36, on sellonsoiton opettaja ja freelancer-muusikko. Isä Antti, 38, on kitaransoiton opettaja, muusikko ja graafikko. Perhe asuu rivitalossa Helsingin Tammisalossa.

Lapset myös muusikonalkuja: kolmasluokkalainen Viljo, 9, soittaa harmonikkaa, ja ekaluokkalainen Alma, 7, ja vuoropäiväkodissa käyvä Eelis, 4, soittavat molemmat viulua. 

Alma ja Eelis aloittivat viulunsoiton 2- ja 3-vuotiaina ja käyvät musiikkiopistossa tunneilla. Viljo puolestaan käy kolme kertaa viikossa harmonikkatunneilla.

“Keksin aina joitain hämäriä tekosyitä sille, miksen jaksa harjoitella harmonikkaa ihan joka päivä”, Viljo miettii.

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Helsingin Tammisalossa Ignatiuksen perheessä. Kuvassa isä Antti ja Eelis soittamassa olohuoneessa.

Millaisista palasista rakentuu arki, kun perheessä on kaksi muusikkoa ja kolme lasta?

Tiia: Teemme Antin kanssa molemmat iltapainotteista työtä. Minä olen soitonopettajana musiikkiopistossa, ja työpäiväni alkavat puolenpäivän jälkeen. Lisäksi soitan tällä hetkellä Helsingin kaupunginteatterin Shrek-musikaalissa. Otan usein lapset mukaan soittotunneille. Kun minulla on oppilas, he tekevät läksyjä tai pelaavat pädillä. Joskus, kun minulla on töissä tauko, vien lapsiamme harrastuksiin kuten voimisteluun.

Antti: Minunkin työni painottuu iltaan. Palkattua lastenhoitoapua emme ole kuitenkaan koskaan tarvinneet, meillä on niin hyvät tukijoukot: mummi, kaverit ja naapurit auttavat ja joustavat.

Tiia: Ja me sitten vuorostamme yritämme hoitaa muiden lapsia aina kuin mahdollista.

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Helsingin Tammisalossa Ignatiuksen perheessä. Kuvassa isä Antti keinuttamassa Almaa perheen pihalla.

Käykö koskaan mielessä, että kahdeksasta neljään -töissä voisi olla helpompaa? 

Antti: Me ei olla koskaan tehty kahdeksasta neljään -työtä. Millaistakohan se olisi?  Voisi se olla vähän tylsääkin. Toisaalta silloin pääsisi iltaisin useammin auttamaan lapsia läksyjen teossa. 

Tiia: Lasten nukkumaanmenon jälkeen me Antin kanssa tsekataan seuraavan päivän aikataulut, vuorot ja kuljetukset ja pakataan lasten reput. Päivät ovat niin täyteläisiä, että menemme mieluusti nukkumaan heti kun mahdollista. Helpompiakin tapoja ansaita elantonsa varmasti olisi kuin musiikin opettaminen iltatöinä, mutta me olemme molemmat fiiliksissä töistämme.

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Helsingin Tammisalossa Ignatiuksen perheessä. Kuvassa Tiia, Viljo, Antti, Eelis ja Alma viettämässä iltaa olohuoneessa.

Antti: Toisaalta meillä on opettajien pitkät lomat. Tuskin elämämme on sen rankempaa kuin muillakaan lapsiperheillä.

Tiia: Joulua kohti ollaan yhä naatimpia. Mutta niin ovat varmaan kaikki pienten lasten vanhemmat!

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Helsingin Tammisalossa Ignatiuksen perheessä. Kuvassa Viljo ja Alma iltapalalla.

 Miksi iltapala on tärkeä juttu teidän perheessänne?

Tiia: Emme juuri koskaan pääse kokoontumaan yhteiseen päivällispöytään. Siksi iltapala on lapsille tärkeä. Niin tärkeä, että iltapalaa halutaan, vaikkei olisi oikeasti nälkäkään. Kuten silloin, kun illallinen  on aikataulujen vuoksi jäänyt väliin ja haen lapsille takapenkille hampurilaiset, kun palaamme musiikkiopistolta. Hampurilaiset haukataan autossa, mutta kotona tehdään silti iltapala.

Antti: Yksi ateria päivässä pitää syödä yhdessä perheenä; meillä se ei ole illallinen vaan iltapala.

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Helsingin Tammisalossa Ignatiuksen perheessä. Kuvassa perheen iltapalaa.

Mikä on suosituin iltapala?

Tiia: Nuorimmainen Eelis syö puuroa. Me muut olemme leivänpuputtajia. Pojat syövät paahdettua ruisleipää, ja kauraleivästä tykkäämme koko perhe.  

Antti: Leivän kanssa on tarjolla vissymehua eli Tiian äidin tekemää mehua, joka on laimennettu kivennäisvedellä.

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Helsingin Tammisalossa Ignatiuksen perheessä. Kuvassa Eelis keittiössä.

Mikä on viikon paras päivä Ignatiuksilla?

Tiia: Lasten mielestä lauantai, sehän on karkkipäivä. Aamupalan jälkeen Viljo jakaa  karkit kuppeihin. Joka lapsi saa puolikkaan kahvikupillisen nameja. 

Viljo: Jos isi ja äiti ovat muistaneet ostaa karkkia!  

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Helsingin Tammisalossa Ignatiuksen perheessä. Kuvassa Tiia, Alma, Antti ja Eelis hampaiden pesulla.

 Millainen show on kolmen lapsen nukkumaan saaminen?

Tiia: Vaihtelee. Isommat lapset haluaisivat välillä valvoa, mutta Eelis-kuopus on hyvä nukkumaan. Eelikselle ei tarvitse useinkaan lukea iltasatua; hän menee nukkumaan parvelleen ja sammuu saman tien. Aamulla hän avaa silmänsä ja sanoo: Tsuku tsuku, mä oon valmis.

Vaasan: Yhteisen iltahetken puolesta, Helsingin Tammisalossa Ignatiuksen perheessä. Kuvassa Eelis menossa nukkumaan

3 x IDEOITA IHANALLE ILTAPALALLE

  1. LEIPÄÄ. Parhaassa iltapalapöydässä on tarjolla ruis- ja kauraleipää ja juustoa ja kinkkua. Ignatiusten iltapalapöytään kuuluvat myös leivän päällä syötävät purjo ja avokado. Juomaksi tarjoillaan kivennäisveteen tehtyä punaista mehua
  2. VOHVELEITA. Perheessä on uusi vohvelirauta, joka on ahkerassa käytössä. Myös iltapala-aikaan. Kun iltapalaa syödään pitkän kaavan mukaan, ensin herkutellaan suolaisilla vohveleilla, sitten makeilla, joiden päällä on kermavaahtoa ja lakritsikastiketta.
  3. JOGURTTIA. Silloin kun on pienempi nälkä, nautitaan iltapalaksi vain jogurttia kaurahiutaleiden kanssa. Setin nimi on “kaurahyvää”.

Tässä Vaasanin juttusarjassa “Yhteisen iltahetken puolesta” vieraillaan erilaisten perheiden iltapalapöydässä ja iltapuuhissa.

Lue myös kahden äidin ja kahden taaperon perheen iltapalapuuhista TÄÄLTÄ.

Lue myös maalaismaisesti Helsingissä asuvan perheen iltapuuhista TÄÄLTÄ.